štvrtok 19. júna 2014

Piata vlna (Rick Yancey) - recenzia


Anotácia: Po Prvej vlne ostala len tma.
Po Druhej unikli len šťastlivci.
A po Tretej sa zachránili iba nešťastníci.
Po Štvrtej vlne platí jediné pravidlo: nikomu never.

Teraz sa schyľuje k Piatej vlne a na osamotenom úseku autostrády sa pred nimi snaží uniknúť Cassie. Pred bytosťami, ktoré sa iba podobajú na ľudí, potulujú sa po krajine a zabíjajú všetko okolo seba.  Pred bytosťami, ktoré rozprášili posledných obyvateľov Zeme. Až kým Cassie nestretne Evana Walkera, je presvedčená, že prežije, iba ak ostane sama. Očarujúci a záhadný Evan môže byť Cassiinou jedinou nádejou pri záchrane jej brata – ba dokonca jej samej. No Cassie si musí vybrať medzi nádejou a zúfalstvom, medzi vzdorom a porážkou, medzi životom a smrťou. Musí sa vzdať alebo postaviť na odpor.


Dej: Asi pred polrokom som čítala recenziu na vtedy ešte The Fifth wave, keďže bola dosť kritická a o knižke som doposiaľ nepočula, prečítala som si aj spoiler, na ktorý som už ale vo väčšej miere zabudla a pamätám si len jednu jedinú.. výčitku.

Preto keď mi prišla ponuka na zrecenzovanie Piatej vlny, povedala som si, že to nejako prekusnem, a keď mi prišla spolu s ďalšími dvomi knižkami, dala som si ju prvú, aby som to mala čo najskôr za sebou. Som tomu rada, no aj nie. Som rada, že som sa rozhodla prečítať si ju prvú, no rozhodne som pri čítaní netrpela. Dielo bola nabitá akciou od prvej po poslednú stranu. Fakt. Nekecám. ;D

Bola Je akčná a nápaditá. Má rýchly spád deja, v tom akčná. Nápaditá.. – doposiaľ som ešte nečítala knihu o invázií mimozemšťanov, hoci ich je nepochybne dosť. Autorov štýl sa mi občas ponášal na štýl Tahereh Mafi. Aj tu bolo niekoľko rozporuplných myšlienok, ktoré by boli v trilógií Roztrieštení preškrknuté. No hodnotím to ako plus. :)

Čítala som ju v kŕči nedočkavosti, s odhodlaním zistiť, čo bude nasledovať ďalej. Kto koho zabije, kto koho zradí, z koho sa vykľuje mimozemšťan a z koho podenka..

Bola tu ohromná zápletka keďže nikto vlastne nevedel ako vyzerajú Tí druhí a čo sú vlastne zač. A keď sa uchytila teória, že na seba dokážu prevziať ľudskú podobu, Cassie nezostávalo nič iné, len byť paranoidnou. Cassie. To je hlavná hrdinka. Len tak mimochodom.. :D


Hlavní hrdinovia: Cassie som si celkom obľúbila. Páčila sa mi jej húževnatosť a odhodlanie splniť nesplniteľný sľub, ktorý nikdy nemala dať, no keby tak neurobila, nebola by nažive. Nemala by dôvod žiť.

A tak sa jej chytil Evan (Walker.. že je už len to priezvisko samo o sebe čudné? o.O :D), o ktorom nemôžem povedať veľa, iba čo by som zbytočne spoilerovala. Spočiatku som si ho obľúbila, potom nie a takto sa to striedalo. Chvíľu som ho milovala, chvíľu neznášala, no skončilo to pri tej lepšie emócií. (SPOILER!! Čítanie na vlastné riziko! Prečítate to vyznačením "neviditeľného" textu) Preto dúfam, že prežil. Musí prežiť! Veď je to predsa tlmič! A tí vždy prežijú.. Keď sme pri tom – koniec bol dosť otvorený a škrie ma to. Neviem čo sa s nimi – hlavne s Evanom – ďalej stalo. Holt, neostáva mi iné, len čakať na pokračovanie.

Ďalej tu bol Zombie/Ben Parish. Až teraz som si uvedomila, ako neskutočne americky jeho skutočné meno znie.. Preto je odteraz iba Zombie! :D Celkovo som si ho obľúbila. Mala som ho rada a jeho vojnové výpravy som si zamilovala. Dávno som nečítala postapokalyptickú knihu s mužským autorom a rozhodne to neplánujem meniť, pretože.. dobrého veľa nebýva a keby to čítam furt (nárečové slovo; rozumej stále), tak by som toho bola prejedená.

No a poslednou POV (point of view) bol päťročný Sammy, ktorého view bol vyrozprávaný v tretej osobe. S ním sme sa stretli len počas jedného zahviezdičkovaného celku.

Pokračovanie: Pokračovanie je naplánované na 16. septembra toho roku. V Amerike.. :( Počítam teda, že my sa s ním stretneme najskôr koncom roku 2014 alebo začiatkom 2015. Názov je The Infinite sea, čiže Nekonečné more. Aspoň podľa mojich predpokladov.. :)


Obálka: Hviezdičky. Ďalšia téma, tentoraz týkajúca sa grafiky.
Veľmi sa mi páčilo rozdelenie kapitol a zmena POV-ov a oddelenie hviezdičkami. :) Bolo to pekné rovnako ako aj obálka. Ako na ňu teraz tak čumím, rozmýšľam, či je tá osoba na nej otočená k nám tvárou alebo chrbtom (spočiatku som si myslela, že chrbtom) a či je to baba alebo chalan (najskôr som si myslela, že baba, no teraz fakt neviem :D). No, každopádne je veľmi pekná, no obálka Nekonečného mora mi akosi nesedí. Hádam bude naživo krajšia. :)


Hodnotenie: Našla som papier s poznámkami, kam som si písala prvotné dojmy z čítania. Posledné heslo je: „Ja keď to dnes nedočítam, umrem od napätia.“ Doslova.
Takže Piatu vlnu mám úspešne za sebou. Po piatich dňoch (haha :D) čo je rekord(!!) :). Prebudila vo mne náladu a zápal pre apokalypsu a teraz v nejakú fakt dúfam. :D Či už to teda bude Zombie apokalypsa (hoci knižka toho so zombíkmi veľa spoločného nemá) alebo Invázia mimozemšťanov. :D
Mne sa páčila. A fakt že moc! Dávam jej päť hviezdičiek.



Odporúčanie: Ak si ju chcete tiež prečítať, kúpiť si ju môžete TU, alebo kľudne môžete počkať na Blogovú narodeninovú súťaž, pretože bude jednou z hlavných cien! :) Zároveň veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Tatran, za poskytnutie ako recenzného výtlačku, tak aj ceny do súťaže. :)


Zdroje: obálka Nekonečného mora: https://www.goodreads.com/book/show/16131484-the-infinite-sea
obálka Piatej vlny: moja galéria/fotené mnou
iné obrázky: http://weheartit.com/search/entries?utf8=%E2%9C%93&ac=0&query=the%20fifth%20wave&commit=
anotácia: http://www.slovtatran.sk/knihy/bestsellery/piata-vlna

2 komentáre:

  1. Odpovede
    1. Ja som nad ňou ani nejak neuvažovala, proste sa mi dostala do rúk, no bola dobrá :) moc dobrá :)

      Odstrániť