sobota 19. júla 2014

Prvých 100 (Kass Morgan) - recenzia



Anotácia: Už stovky rokov na Zem nik nevkročil – až doteraz.
Od ničivej nukleárnej vojny žilo ľudstvo vo vesmírnych lodiach vysoko nad rádioaktívnym povrchom Zeme. Teraz však Rada posiela sto mladistvých delikventov – ktorých spoločnosť považuje za nahraditeľných – na nebezpečnú výpravu s cieľom znova kolonizovať planétu. Môže to byť ich druhá šanca na život... alebo samovražedná misia.
Clarke zatkli za vlastizradu, no ešte stále ju prenasleduje spomienka na to, čo v skutočnosti urobila. Wells, kancelárov syn, prišiel na Zem kvôli dievčaťu, ktoré ľúbi – dočká sa však jej odpustenia? Ľahkomyseľný Bellamy si tiež prebojoval cestu do výsadkovej lode, aby zachránil sestru, druhú polovičku jedinej súrodeneckej dvojice vo vesmíre. A Glass sa podarilo utiecť naspäť na loď, no zisťuje, že život tam je rovnako nebezpečný ako ten, ktorého sa bála na Zemi.
Stovka odsúdencov, prenasledovaných nástrahami divokej krajiny a tajomstvami svojej minulosti, musí bojovať, aby prežila. Nikdy sa z nich nemali stať hrdinovia, no môžu byť poslednou nádejou celého ľudstva.


Moje pocity: Keď som sa prvýkrát dopočula, že Prvých 100 vyjde v CooBoo aj po slovensky, bola som natešená a okamžite som si ju pridávala na to-readlist. Popravde - nezaujala ma ani tak anotácia, skôr obálka. Pretože bola obyčajná, no nádherná!
Hneď ako kniha vyšla, okukávala som ju v kníhkupectve. Deň predtým som pozerala 1. diel seriálu a zakázala som si pozerať ďalej, hoci ma to zaujalo, aby som si nepospoilerovala knihu, lebo som vedela, že ju budem chcieť čítať. Teraz som sa k nej asi po troch mesiacoch dostala, a verte či nie, nie som z nej veľmi nadšená..


Dej: Zdanlivo nevinná objaviteľská misia, ktorá posiela 100 kriminálnikov deciek, čo boli odsúdené za rôzne stupídne prehrešky, má predsa-len hlbší význam. Nebudem hovoriť aký, no ľudia žijú 300 rokov vo vesmírnej lodi, tak si domyslite..
No fajn, nápad by bol, navyše celkom originálny - Aj keď mi občas kniha dejovo trochu pripomínala sériu Naprieč vesmírom od Beth Revisovej, ktorá sa mi ale zdala prepracovanejšia. No kto vie? Možno nás autorka v ďalšom diely ohúri. - tak poďme poslať 100 deciek na 300 rokov neobývanú Zem.
Jupíí! Je tu ďalšia pecková dystópia! Teším sa! :3 Namiesto toho som dostala do rúk knihu plnú citov, pocitov z krívd a zrád, ktoré si tých 100 deciek stihlo za svoj relatívne krátky život porobiť. Čiže román!! -.-" Kniha bola hotová telenovela a dystopických bolo prinajväčšom posledných 50 strán.
Halóó!! Kass Morganová!? Tie decká boli poslané na Zem!! Nás fakt netrápi, prečo sa všetci neznášajú! Proste napíš dychvyrážajúcu dystópiu!!
Uznávam, kniha bola v istom zmysle dobrá, no štvormý point of view to trošku pokazil. Hoci ja si rada prečítam názor na vec iných postáv ako hlavnej hrdinky, teraz fakt nie! Normálne som mala občas pocit, že aj Glassin život v bezpečí na lodi bol zaujímavejší ako osídľovanie Zeme.


Hlavní hrdinovia: Clarke - dievča, čo vás zachráni aj keby sama mala za to položiť život. Nemyslite si, že je taká obetavá, ona je len doktorka telom, dušou a aj všetkým ostatným. Chudiatko sa dobrú polku, keď boli na Zemi nezastavila a pomáhala ako vedela. A ešte medzitým stihla pomotať hlavu dvom chlapom. :D
Wells mi spočiatku liezol strašne na nervy, no potom som si naňho aj nejako zvykla, no potom keď sa naňho Clarke znova nasra..nahnevala, sa mi zas znechutil. :D
Bellamy mi prišiel ako mamička, ktorá nedá svojmu decku dýchať, no aj tak si nevšíma hlavné zlé veci, čo jeho ratolesť stvára. Jeho sestrička Olivia pôsobí v seriáli prinajmenšom na 15-16 no v knihe má nejakých 13-14, takže z toho som bola prekvapená.. :O
No a Glass? Najtelenovelovovejšia (omg.. to čo je za slovo? o.O :D) postava z celej knihy. Milujem Luka, ale nechcem mu ublížiť, a tak sa s ním hnusným spôsobom rozídem a zlomím chudákovi chalanovi srdce. Chápete - aby na mňa zabudol.. A teraz som zas sebecká, milujem ho celým srdcom a nedokážem obetovať náš vzťah. Preto ho radšej zabijem.. Ale inak som ju mala celkom rada. :D Sledovať spoločenské dianie na Phoenixe z jej pohľadu zatiaľ, čo zvyšok chudobného ľudstva pomaly, ale isto umiera ma bavilo. A aj Luka som si celkom obľúbila.. :)


Seriál: Zo seriálu som videla len prvú časť, kde krásne vynechali celú Glass aj s jej romantickými problémami a sústredili sa na akciu. Prvá časť vlastne vystihla celú knihu, len trošku akčnejšie a tvorcovia sa vykašlali na všetky krivdy, ktoré si decká porobili. Viac som z neho nevidela, lebo, ako som už hovorila, nechcela som si zaspoilerovať knihu. No aj tak to sú vraj úplne odlišné spracovania.. :) Inak ma celkom zaujal a keďže sa v dlhé letné dni nudím, asi sa k nemu vrátim. :)


Pokračovanie: Naplánované na september 2014 v USA/UK. S názvom Day 21 nám pravdepodobne vysvetlí, ten koniec, ktorý sa mi zdal celkom vydarený. :D
Obálky som našla dve, no dúfam, že si Kúbúčko vyberie tú pravú (akože napravo, nie pravú ako pravú.. :D) a pekne by to ladilo. :)


Obálka: Kúpu knihy som chcela učiniť hlavne kvôli obálke a aj kvôli nej som si ju nakoniec prečítala. Čiže hej, páči sa mi. Svojím spôsobom.. síce tá biela je rýchlo ufúľaná a špinavá, but who cares?


Hodnotenie: Dystopicky je Prvých 100 čistý brak. Sorry, ale je to tak. :D Možno až na posledných 50 strán.. Nie je to veľmi akčné, skôr zamerané na medziľudské vzťahy a akčných bolo fakt len tých 50 posledných strán.
No zaujalo ma to kvôli tým vzťahom, krivdám a podobným veciam.. Čiže kniha neopisuje ako prežívali postavy fyziologicky, ale citovo, ako sa tam znášali a je teda skôr trochu psychologická a telenovelová. :D
Neviem celkom na základe čoho ju teda hodnotiť, preto stavím čisto na svoje poknižné pocity.
U mňa príbeh balansujúcu nad a pod priemerom, no dajme tomu, také tri a pol hviezdičky. :)




Odporúčam: Ako som spomínala, je to skôr taká psychologická knižôčka, a preto v nej veľa akcie nehľadajte. Možno sa to v pokračovaní zmení, veď kto vie čo má pre nás autorka pripravené ďalej?


Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem spoločenstvu iPark.sk
Ak si chcete skrátiť chvíľku čítaním Prvých 100, objednať si ich môžete napríklad TU.


Zdroje: anotácia: http://www.martinus.sk/?uItem=175004 a http://the-fluffer-nutter.blogspot.sk/2014/06/kass-morgan-prvych-100-alebo-vitajte-v.html
obálka Day 21: https://www.goodreads.com/book/show/20454076-day-21?from_search=true & http://domco-books.blogspot.sk/2014/05/recenzia-prvych-100-kass-morgan.html
obálka knihy: moja galéria
fotka postav zo seriálu: http://weheartit.com/entry/111027733/search?context_type=search&context_user=fckbrevs&query=kass+morgan

2 komentáre:

  1. Obálka je fakt pekná, aj mne sa veľmi páči. Ale ty kokos tota kniha. Ja som mala pocit, akoby som čítala krátku poviedku a nie knihu. Neviem ako vyzerala zem, skrátka nič tam o tom nebolo len same nudné rozhovory. Žiadna akcia nič proste. Veľké sklamanie podľa mňa, lebo nápad bol fakt dobrý...
    Ja som Wellsa neznášala z celej duše :D Glass som niekedy milovala ale ku koncu mi začala ísť na nervy. Vôbec ma nezaujalo to, že sa striedali 4 pohľady, lebo sa im to potom nechcelo čítať.

    A SERIAL POZERAJ !!!! :D seriál je úplne geniálny. A taký cliffhanger na konci prvej série, že do riti :D seriálom by si si nič nevyspojlerovala, lebo je to úplne iné. jedine, čo je asi podobné je, že použili mená Clarke Bellami Olivia a Wells. Inak všetko je iné.

    Och a ešte ku knihe, fakt toten koniec asi jediná dobrá vec na knihe. Že všetci z tých štyroch nejaký ten cliffhanger majú :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne! :D Ja som sa tomu koncu (v knihe) strašne potešila. :D A nebyť toho, asi by ma nič nedonútilo prečítať si druhý diel.

      Na seriálik sa chystám už hoodne dlho a so spomenutím toho cliffhangeru si mi vnukla myšlienku, že počkám, kým začne druhá séria. :D A to s tým spoločným znakom aka použitie mien ma dostalo :'DD

      Odstrániť