štvrtok 10. júla 2014

Chlapec nikto (Allen Zadoff) - recenzia


Je to tínedžer bez identity a minulosti. 


Dokonalý vojak, ktorý v každej situácii koná bez strachu, súcitu či hnevu. Málokto si ho všimne a nikto mu nevenuje pozornosť. Zrazu sa objaví v novej škole, v novom meste, s novým menom a nájde si niekoľkých priateľov. Keď člen rodiny jeho nového kamaráta umrie prirodzenou smrťou, misia je splnená. Odchádza za novým cieľom.

Problém nastane, keď má za úlohu postarať sa o starostu New Yorku. Starosta mu pripomína otca a s jeho dcérou má veľa spoločného. Veľmi hlboko v ňom je totiž schované dieťa, ktorým kedysi bol, tínedžer, snívajúci o normálnych veciach, akými sú domov a rodičia, mladý muž, čo sa chce oslobodiť.

Túži po týchto veciach natoľko, aby misiu sabotoval?


Dej: Chalan bez mena a identity, ktorý zabíja. Plus krátke kapitoly. Čiže zrejme veľa akcie. Neviem ako vy, ale ja som všetkými desiatimi za! :D Hoci v kníhkupectve som trochu váhala, nakoniec som sa rozhodla správne. 50% zľava, no nepremýšľaj nad kúpou! :D
Moje očakávanie splnila až nadmieru.
Páčili sa mi úprimné rozhovory medzi Sam a Benom, kde jeden na druhom hľadali, či klame, prečo hovorí to, čo hovorí a analyzovali sa navzájom. Spočiatku mi Sam pripadala len ako mimoriadne talentované a vnímavé dievča, no záver knihy všetko vysvetlil.
A Ben neanalyzoval len rozhovory a správanie Sam, ale každú každulinkú situáciu. Ja by som sa z toľkých možností asi zjančila a nevedela by som si vybrať, alebo - čo je omnoho pravdepodobnejšie - by som ani netušila, že existujú. Pri boji, prechádzke ulicou, či obyčajnom rozhovore alebo keď "namotával" nejakú osobu.. - chalan stále premýšľal, analyzoval a dobre zvážil každý krok. No a potom sa mu to pomaly prestalo vymykať spod kontroly. A to všetko kvôli Sam a jej otcovi..


Hlavní hrdinovia: Chlapca nikto som si obľúbila. Je vlastne niečo ako vojak a je fajn čítať niečo akčné z iného pohľadu než sedemnásťročnej rozklepanej dystopickej baby. Ben mal všetko premyslené a očividne aj autor. Nič sa nedialo len tak, z božej vôle, všetko malo zmysel. :)
Samaru som si spočiatku aj obľúbila, no keď začala Benovi komplikovať život a motať hlavu, trochu sa mi sprotivila. Dalo by sa povedať, že som vlastne celkom rada, ako skončila. :D
Zaujímavým úkazom bol aj Howard. Šikanovaný chalan, o ktorého sa stará obľúbené dievča - Sam -, do ktorej sa zas on čírou náhodou zamiluje. V niektorých chvíľach mi liezol na nervy, no vcelku som ho mala aj rada.. :')

Starosta bol tiež zaujímavou osobou. Bol filozofický a inteligentný skoro tak ako Sam. :) No len skoro..


Preklad: Hodnotím ho na výbornú! Máličko až žiadne preklepy. Nevšimla som si ani jednu nesúvislú vetu..
A, len tak mimochodom, asi bude aj film! :O :D


Pokračovanie: Chlapec nikto sa po americky volá I Am the Weapon ((Ja) som zbraň). Po anglicky je to Boy Nobody (ako aj u nás). A v USA vyšlo len v júni pokračovanie pod názvom I Am the Mission ((Ja) Som misia).
Som zvedavá, aký bude slovenský názov a či sa vo vydavateľstve budú snažiť zachovať pravidelnosť.. hmm.. žeby Chlapec misia? Príde mi to ako najvhodnejší kandidát (v prípade zachovania pravidelnosti), no je to strašne pritaihnuté za vlasy, takže to nechávam čisto len na FortunuLibri. No najvtipnejšie na celom mojom polemizovaní je, že vydanie druhého dielu na Slovensku ešte nie je ani potvrdené! :D Hádam tak spravia, čo najskôr.. :) alebo - čo by bolo ešte lepšie! - nech ju už vydajú! :D Ja sa neviem dočkať.. :3 :D



Obálka: Originálne obálky sú dve: jedna je tá naša s názvom Boy Nobody v Británií a druhá je trochu pozmenená pod názvom I Am the Weapon, ktorá vyšla zas v Amerike. No naša-anglická sa mi páči viacej. :)


Hodnotenie: Skoro celá kniha bola jedna veľká akcia. Tempo zvyšujúce srdcový tep sa pre mňa zvoľnilo len pri romantickejšej časti, ktorá tu však bola len chvíľu, a preto to nie je až také hrozné. Obrovským plusom pre mňa boli krátke kapitoly, na ktorých konci skoro každej bola nejaká zápletka, ktorá ma nútila čítať ďalej.
Teším sa na pokračovanie a Chlapcovi nikto dávam štyri a pol hviezdičky, pretože nebyť mojej pevnej vôle (haha :D) by som ho prečítala na jeden šup a pravdepodobne by som sa dobre nevyspala. No z akcie trochu povolilo, keď Sam Benovi zamotala hlavu a to sa mne vôbec, ale vôbec nepáčilo, tak preto o tú pol hviezdičku menej.. :)




Odporúčam: Je to príjemná oddychovka na dlhé letné dni, no aj ťažká kniha na dlhé jesenné večery. Záleží od uhla pohľadu. :)
Trochu mi pripomína Potomkov od Dana Wellsa (žeby preto, lebo muž-autor? :)), no dúfam, že nebude mať rovnaký osud a neskončí ako neplánovaná stand-alonka.


Poznámka: Pretože som taká dobrosrdečná a tak, s 50% zľavou si ju môžete kúpiť (asi) v každej predajni Panta Rhei. Ja som nakupovala v Nitre.. :) A ak už ju máte kúpenú a prečítanú, TU si môžete prečítať prvých 50 strán z pokračovania v angličtine! :)



Zdroje: I Am the Weapon obálka: http://bookswithbite.net/review-i-am-the-mission/
I Am the Mission obálka: http://www.allenzadoff.com/i-am-the-mission-2.html
Boy Nobody obálka: https://www.goodreads.com/book/photo/14740626-i-am-the-weapon
obálka Chlapec nikto: môj mobilček :3 :D
obrázok "boy nobody": http://www.fanpop.com/clubs/boy-nobody/images/35530007/title/boy-nobody-photo

4 komentáre:

  1. Knihu som čítala dávnejšie, ale tiež ju len chválim. Je plná akcie, sú tam sympatické postavy a ten záver.. dych berúci ! :))
    Pekná recenzia.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Postavy som si aj ja zamilovala! <3 Možno až na tú Sam.. :)
      No a záver? :D Bol veru nečakaný! No o to lepší.. :)

      Odstrániť
  2. mne sa to tiež veľmi páčilo 8) chcem 2ku, dúfam bude a keď bude film tak skapem od šťastia 8D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj ja chcem strááášne dvojku! :D S tým filmom si nie som istá o.O no videla som niekde spomenuté filmové práva, tak snáď.. ^^

      Odstrániť