piatok 3. januára 2014

Som zlomená (Tahereh Mafi) - recenzia


Anotácia: Juliette ušla do Bodu Omega. Je to miesto pre ľudí ako ona – pre ľudí, ktorí majú dar – zároveň to je aj hlavné stredisko odporu tých, čo sa vzbúrili. Konečne sa odpútala od nového systému, je voľná a nehrozí jej, že ju použijú ako zbraň. Konečne môže slobodne milovať Adama. No zdá sa, že Juliette sa nikdy nepodarí oslobodiť od jej smrteľného dotyku. Ani od Warnera, ktorý chce Juliette viac, než si kedykoľvek vedela predstaviť. Prenasledovaná svojou minulosťou a vydesená svojou budúcnosťou Juliette vie, že v súčasnosti bude musieť urobiť rozhodnutia, ktoré jej zmenia život. Rozhodnutia, ktoré sa môžu týkať voľby medzi vlastným srdcom a Adamovým životom.


Také bláboly pred tým ako začnem: Dnes som si uvedomila ako veľmi a bezkonkurenčne milujem svoj notebook, pretože keď som chcela odpovedať na jeden komentár tu na blogu cez notebook mojej mamy, mi to - ako inak - nešlo. Navyše som odinštalovala programy, ktoré nepoužívam a spravila defragmentáciu a ide ako raketa. Že by ešte stále existovala spravodlivosť? Alebo je to karmou? No dobre, späť ku knihám.

Dej: Podstatne dlhší ako bol v Som roztrieštenej - viď. hrúbka knihy - a povedala by som, že aj prepracovanejší.
Tahereh som hltala každú jednu stranu, každé jedno slovo a vždy keď som mala zavrieť knihu, nerobila som to dobrovoľne (môj otec by vám povedal.. :D).

Moje pocity: Neskutočná radosť a napätie keď som si gúglila, vlastne goodreads-ovala, či a kedy a o čom bude pokračovanie a jak to s Julitte a Warnerom a Adamom s postavami dopadne a čo, a či, a prečo, a kde, a kam, a kedy, a.. však to poznáte. Možno nie práve v tomto prípade, ale keď išlo o vašu obľúbenú knihu (sériu), isto ste tiež hysterčili.. :)

Túto knihu budete buď milovať alebo nenávidieť.

Hlavní Hrdinovia: Juliette mi občas (hlavne zo začiatku) liezla pekne na nervy, no nakoniec som sa s ňou buď naučila žiť alebo sa počet jej pesimistických myšlienok časom eliminoval.
Dokonalému Warnerovi bol dopriaty priestor. Omnoho viac priestoru. Hlavne v druhej polovičke knihy. Taktiež spoznávame jeho postavu detailnejšie, hlbšie a - čo je najpodstatnejšie - z iného uhla pohľadu. A nakoniec naňho zmeníme názor. Či je to tým, že tam bol pridaný ešte väčší záporák ako on a pri ňom vyzerá aj Warner nežne alebo je to fakt tým uhlom pohľadu povedať neviem. No chlapec znežnieva.. (Pozor SPOILER - pre prečítanie označte myšou zvýraznený text) Ale stále sa naňho hnevám za tú zradu na konci, ale poslednými stranami, poslednými činmi si to chlapec nakoniec u mňa vyžehlil.
Na môj vkus tam bolo hrozne málo Adama. :( A horšie sa mi rozhodovalo, do ktorého tímu sa pridám. Či do tímu Warner alebo do tímu Adam. Ešte stále v tom nemám celkom jasno, ale asi vyhrajú cookies a tým aj Warner . :3



Kenjiho tam bolo podstatne viac ako v prvej časti. Celkovo ho mám dosť rada. :)
Každého, kto to čítal isto zaujíma čo sa stalo s Winstonom a Brandonom a ako inak, mňa to zaujíma tiež neuveriteľnými rozmermi, pretože som si ich dosť obľúbila.

Preklad: Vcelku fajn. Málo až žiadne preklepy a žiadne nesúvislé vety. Občas som síce rozmýšľala, či nemala byť niektorá vety prečiarknutá, ale to je už skôr o Juliette.

Pokračovanie: Shatter me má v celku 3 diely (toto je druhý) a 2 novely, ktoré dúfam CooBoo-čko vydá aspoň vo forme e-knihy.

Obálka: Páčia sa mi aj americké/anglické oči, aj tá naša. No nejako mi k Som roztrieštenej nesedí. Momentálne ich mám uložené na poličke vedľa Všechny barvy Země a nevypadá to až tak divne. Dokonca sa mi to začína aj páčiť. :)

Hviezdičkovanie: Hoci sebecky by som neváhala a dala jej päť, pokúsim sa brať ohľady na všetko a na všetkých a hodnotiť to ako profesionál (haha :D). Takžééé...





Odporúčam: Nie som si istá, či zvládnete Juliettine myšlienky, ale ak ste čítali Som roztrieštená, a náhodou váhate, tak vedzte, že horšie to nebude  tak si prečítajte aj Som zlomená. Mne osobne sa páčila viac ako veľmi a s istotou môžem povedať, že som sa do série Shatter me bezhlavo a úplne zamilovala♥.

Poznámka: Chcela som sem dať omnoho viac obrázkov ako som nakoniec dala, pretože keď je človek raz do niečo fanatik, ťažko sa to ovláda, preto vám sem hádžem LINK na môj we♥it, kde je tých obrázkov na tému Shatter me o trošku väčšiu trošku viac. :)

Za knižku chcem poďakovať Ježiškovi a lá tatino

4 komentáre:

  1. Príjemná a zábavná recenzia :)
    Ja som bola zo Som roztrieštenej sklamaná, no Som zlomená sa mi veľmi páčilo. A rozhodne som už od prvého dielu celkom paf z Warnera :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) Aj ja som z neho paf, no stále mi je trochu ľúto Adama :/ :)

      Odstrániť
  2. Taky se nemůžu rozhodnou jestli mám patřit do teamu Adama nebo Warnera. No počkám si na poslední díl. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja ho dychtivo očakávam odvtedy som dočítala toto. :D Pýtala som sa u vydavateľstva, a že vyjde niekedy v apríli - ideálny darček na moje narodky :3

      Odstrániť