utorok 25. marca 2014

Experiment (Veronica Roth) - recenzia



JEDNO ROZHODNUTIE
ŤA MÔŽE ZMENIŤ

JEDNO ROZHODNUTIE
ŤA MÔŽE ZNIČIŤ

JEDNO ROZHODNUTIE
SPEČATÍ TVOJ OSUD


Anotácia: Tris a Tobias sú opäť spolu – ale za akú cenu. Systém frakcií je kompletne rozvrátený, polovica mesta leží v troskách. Spoločnosť však potrebuje vodcov, a tak sa k moci dostávajú tí, ktorými doteraz ostatní opovrhovali. Bezprizorní. Všetci však myslia iba na pomstu. A tak to vyzerá, akoby len vymenili diktátorku v čierno-modro kostýme za inú v otrhaných šatách. 

Mesto je v rozklade a jediná záchrana môže prísť zvonku. Tris a Tobias sa vydávajú za plot, aby sa pokúsili odhaliť pravdu o svojom meste. Je naozaj možné, že sú len súčasťou experimentu, z ktorého niet úniku? Alebo je aj toto len ďalšia simulácia?

UPOZORNENIE: Recenzia môže (a aj bude) obsahovať spoilery z predošlých dvoch častí a trochu aj z tejto, takže čítanie je na vaše riziko. :D

Dej: Popravde: dej Experimentu ma zo začiatku (hmm.. minimálne do dobrej polovice) nezaujal. Proste prišli do Úradu a iba tam boli. Nedialo sa nič extra. Teda, myslím akciu, boje a tak. Avšak prvé stránky (čiže tá vyše polovica, ktorá ma nebavila :D) obsahujú nespočetné množstvo odhalení, vďaka ktorým sa nám re-readind Divergenice a Rezistencie nebude dávať tak ľahko.
No začne to byť aj trošku chytľavé a akčné - cca od nejakej 200-stej strany. Experiment sa mi síce až do dnešného dňa (čiže 2 dni čítania) nepáčil a kládla som si rôzne otázky - "prečo sú ešte tam?", "udeje sa aj niečo zaujímavé?", "no a čo, že tamten a henten urobili to a to? ja chcem akciu!" a podobne. Ale chyba - ak sa to teda dá nazvať chybou - nebola v knihe ale vo mne. Čakala som zbesilú jazdu niečím fakt crazy, no takých scén bola plná Divergencia a už Rezistencia ma pripravovala na rozlúčku s tým, no ja som to nepochopila.. :D Experiment je teda dobré dielo, no nie svojou akciou, ale gradáciou deja a odhaleniami, ktoré by Vám (možno) ani neprišli na um.


Moje pocity: Ako som hovorila - od knihy som očakávala niečo iné a bolo mi dané niečo úplne iné, niečo na čo som nebola pripravená.
Posledné stránky sa s nami Rothová pekne zahrávala a citovo nás vydierala.. od Chapter 50 som revala jak malé decko a hoci som chcela mať čítanie Experimentu čo najskôr z krku, keď som otočila na poslednú stranu, rozrevala som sa ešte viac. :D Nielen preto, čo pani Spisovateľka urobila, ale hlavne kvôli tomu, že mi skončila séria, ktorú som si najskôr veľmi obľúbila a postupne som ju začala maličko zavrhovať, ale aj tak som ju mala rada. Po dočítaní som vyzerala ako príšera (opuchnuté oči, líca špinavé od špirály,..) a hodila by som sa do nejakého strašidelného domu. Pre istotu som sa umyla, aby som nerušila obyvateľov toho nášho a išla zmáhaná Roth-feelingom písať túto recenziu. :D


Hlavní hrdinovia: Tris som si definitívne zamilovala a (asi) nič a nik ma nedonúti zmeniť môj postoj k nej. Celú sériu všetkým dokazovala svoju odvážnosť a silu rôznymi činmi, no až tu ukázala, že to neboli len prázdne reči a nijaké skutky. Veľmi si ju vážim a rozhodne sa ňou budem - alebo aspoň chcem - inšpirovať. Tris je veľká hrdinka a okamžite by ju mali napísať na čelo zoznamu The best heroines ever. Teda ak tam už dávno nie je. Myslím, že je.
Kniha je písaná striedavo z pohľadu Tris a Tobiasa, a tak sa naskytá príležitosť mrknúť do hlavy aj jemu. S Tris sú si veľmi podobný, a preto nás nič, čo Tobias urobí viac-menej neprekvapí.
Od Rezistencie sa líši tým, že za tú "hlúpu" tam bola Tris a čo jej Tobias zakázal, v momente urobila. Tu to bolo presne naopak, s tým rozdielom, že Tris Tobiasovi hovorila nech niečo nerobí (nezakazovala mu to, len mu radila, nech to nerobí), on to urobil a ona mu povedala, že mu to hovorila a občas mu trochu vynadala a pohádali sa.. však to poznáte :D
Christinu som si zamilovala ešte v Divergencií, trochu ma mrzelo, že väčšinu Rezistencie boli s Tris pohádané a aj keď sa udobrili, nezdalo sa mi ich priateľstvo už také ako predtým. Tu dostala jej postava tiež dosť priestoru a zdalo sa mi, že sa medzi časom dosť zmenila. Ale stále je tým milým optimistickým dievčaťom hoci túto babu poznačili straty nespočetného množstva ľudí a nedáva to na sebe až tak poznať.
Ďalej by som spomenula ešte Uriaha, Zekeho, Lynn, Shaunu, Marlene, Evelyn, Jeanine, Petra, Caleba, Nitu a chcem im poďakovať (znie to príliš divne? :D) za to, že si v každej knihe odžili kus svojho a hoci som ich v predchádzajúcich recenziách nespomínala, veľmi som si ich obľúbila (teda.. väčšinu z nich) a neviem si predstaviť príbeh čo i len bez jedinej. :)

Preklad: Úplne skvelý! :) Pani Guričanová sa s tým vyhrala a veľmi ma bavilo čítať 'typický tínedžerský slang' v postapokaliptickej knižke. :)

Pokračovanie: Experiment je súčasťou trilógie DIVERGENCIA - REZISTENCIA - EXPERIMENT a završuje túto skvelú (fakt! Je výborná! :)) trilógiu.

Obálka: Z celej série sa mi "vlnka na oranžovom pozadí" páči najviac. Hoci je kniha výrazne tenšia od svojich predchodkýň, rozhodne nepochybujem, že na seba bude v poličke pútať - a to práve farbou. Celkom pekne oživuje komplet celej série. :)

Hviezdičkovanie: Experimentu dávam napriek všetkému štyri a pol hviezdičky (a to som najskôr chcela dať tri..), pretože Rothová sa s tým vyhrala a hoci nemám rada, keď ma niekto citovo vydiera kecám, niekedy to až vyhľadávam :D a núti ma revať, občas je to vhodné a dokonca možno nevyhnutné. :)



Séria si nepochybne zaslúži plný počet - päť hviezdičiek a vysvetlenie bude v nasledujúcich riadkoch.. :)




Odporúčam: *smajlík s tým najnechápavejším pohľadom*. Vy. Ešte. Váhate? A to je ako možné? :D Rýchlo šup-šup do obchodu kúpiť, objednať, požičať alebo nieviem čo! :D 


Srdcovka: Celá trilógia mi veľmi zasiahla nielen srdce, ale aj myseľ a donútila ma sa nad sebou trošku zamyslieť. Tris je podľa mňa Hrdinka s veľkým H a zaslúži si aby niekto kopíroval vzory jej správania. Dobre :D toto bolo asi trošku moc, no chcem tým povedať, že táto séria mi toho dala veľa do života. Ako veľa toho bolo ukáže čas, no nepochybujem, že na ňu nikdy zabudnem. ♥ Dokonca mám na ňu aj trvalú pamiatku, ktorú nosím stále so sebou a nie sú to knihy. :)

5 komentárov:

  1. Táto séria bola mojou srdcovkou už od prvej strany Divergencie :) bola plná napätia, očakávaní a zvratov. Hlavná hrdinka sa nebála priznať si svoje chyby a slabosti, ktoré k človeku odjakživa patria. Zamilovala som sa do Tris aj Tobiasa. Neboli to klasickí hrdinovia, ktorí prekonávajú prekážky bez mihnutia oka, nezaujímajú sa o svoju minulosť, starajú sa o seba a nenesú za svoje činy následky. Boli iní. (v dobrom slovazmysle) Boli ľudskí. A to som na nich zbožňovala. Tris a Tobiasovi som držala palce od začiatku až do konca.Boli pre seba dokonalí. Pomaly pred sebou odhalovali svoje tajomstvá a nebol to ten pár, ktorí spolu skončí už na začiatku knihy. Tu to bolo pomalšie... to sa mi páčilo. Divergencia a Rezistencia boli napísané úžasne. Knihy som prečítala za pár dní :) Samé nebezpečenstvo, smrť, ale vždy som verila a dúfala, že to skončí dobre. Hlavne pre Tris a Tobiasa, ktorí si toho v živote fakt skúsili veľa a zaslúžili si šťastný koniec.Ale na konci Experimentu sa všetko zmenilo. Kniha bola plná nečakaných zvratov a udalostí.. vážne som nečakala, že sa to vyvinie takto. Že to bude len experiment. Ale nevadí. No koniec knihy ma úplne zlomil. Keď som sa dostala k posledným kapitolám, rozplakla som sa a revala som až po posledné slovo knihy. A vlastne ešte aj dlho potom. A keď som čítala ako krásne Tobias rozprával o Tris. Lámalo mi to srdce. Neverila som že ho nechala samého. A čo ma najviac nahnevalo, že Tris prežije sérum smrti a potom ju zabije nejaký pako. Takto nie. Tobias sa ešte držal ale potom to v sebe neudržal a už to išlo... :( Najprv som za to spisovateľku nenávidela. Dávala im samé falošné nádeje o šťastnom ižvote spolu a potom urobí toto. To si nezaslúžili. Hlavne Tobias , ktorý bol tak dlho sám a nepochopený. A potom prišla Tris <3 a aj Tris, obetovala sa síce za niečo v čo verila ale.... :( no potom som si to uvedomila. Bol to geniálny koniec série. Všetko malo zmysel. Tris našla pokoj, aj keď opustila Tobiasa (nechcene). A keď som si prečítala Tobiasove myšlienky na záver knihy. Jedným slovom- Krása. :) Tris bude stále v jeho srdci. Už navždy. <3 Prepáč za taký dlhý koment ale musela som sa niekomu vykecať :) ďakujem. A recenzia je krásna. Máš vo všetkom pravdu. A hlavne o Tris :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Och :O neviem, čo mám povedať :) V prvom rade ti ďakujem za takýto krásne dlhý komentár :)
      Áno, Tris a Tobias sú (alebo boli) superpár a hoci som tiež bola nepekne naštvaná na Rothovú, teraz viem, že ukončiť Trisin život bol predsa-len (celkom) dobrý nápad a možno práve vďaka tomuto nám zostane tento pár v srdciach navždy <3
      V poslednej dobe som trochu masochistická a užívam si knižky, kde jeden z (hlavných) hrdinov, ktorý by si to najmenej zaslúžil, zomrie.. a ja potom plačem a plačem a plačem.. A som taká rozcitlivená z toho, a uvažujem, že by som mala niečo robiť so svojim životom.. No potom sa to utrasie a vo väčšine prípadov nerobím nič :D
      No od toho sú knižky a príbehy, vnuknúť nám nápad na zveľadenie svojho života, a to ani nemusia spadať do kategórie "motivačná literatúra" alebo "literatúra pre osobný rozvoj". Napokon, myslím si, že knihy ako sú DG-RZ-EX, Greenovky alebo hocaké iné, s nezlomným hrdinom a epickým príbehom, nám toho dajú viac ako nejaké čisto motivačné žvásty.. :D

      Odstrániť
    2. Nikdy by som asi nevystihla lepšie to čo ste tu napísali. Akoby ste mi čítali moje pocity z týchto úžasných knižiek. Zasiahlo ma to na srdci aj na duši ;)

      Odstrániť
  2. Práve som dočítala experiment. Táto trilógia si ma úplne získala. Presne ako si napísala hore, pani Spisovateľka nás vydierala. Ja som si našťastie požíčala všetky 3 knihy naraz. A len čo som dočítala prvú, hneď som siahla na poličku po druhej. Ùplne megá najlepšia kniha. Ako dosť som bola smutná z toho konca. Ale podľa mňa, keby Tris nezomrela tak by to bolo príliš dokonalé. A určite patrí k tým knihám na ktoré len tak ľahko nezabudneš a aj sa z nich poučíš. Som strašne smutná, že skončila moja obľúbená kniha. :(( Inak je to úžasný príspevok. A dobre, že si ho napísala hneď po tom ako si to dočítala.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. A ešte všetky tri knihy som prečítala v behu týždňa je to naozaj rýchle a zaujímavé čítanie.
    Našťastie Veronica dokázala tie bitkárske scény a scény so strieľaním zaujímavo opísať, čiže to nebolo nudné ale akčné
    Vzťah Tris a Tobiasa sa mi tiež veľmi páčil, lebo sa ako keby navzájom povzbudzovali a dopĺňali.
    Ešte raz ďakujem za pekný a správne vystihnutý príspevok

    OdpovedaťOdstrániť