sobota 15. marca 2014

Divergencia (Veronica Roth) - recenzia



JEDNO ROZHODNUTIE
URČÍ TVOJE NÁZORY

JEDNO ROZHODNUTIE
TI VYBERIE PRIATEĽOV

JEDNO ROZHODNUTIE
URČÍ TVOJU VERNOSŤ - NAVŽDY


JEDNO ROZHODNUTIE
ŤA MÔŽE ZMENIŤ


Anotácia: Chicago, ďaleká budúcnosť. Beatrice Priorová žije v spoločnosti rozdelenej na päť frakcií. Na rozhodovacej ceremónii si všetci šestnásťroční vyberajú frakciu, ktorej zasvätia zvyšok života. Beatrice má len dve možnosti: zostať so svojou rodinou, alebo ju navždy opustiť, aby mohla byť sama sebou. Rozhodnutím napokon prekvapí všetkých vrátane seba. Zmení si meno na Tris a usiluje sa obstáť v tvrdej konkurencii, aby si vybojovala miesto v novom živote. Hľadá skutočných priateľov a zamotáva sa do vzťahu s chvíľami neodolateľným, inokedy neznesiteľným chlapcom. Keď Tris objaví sprisahanie, ktoré môže zničiť jej navonok dokonalú spoločnosť, záhadná schopnosť jej buď pomôže zachrániť ľudí, ktorých miluje, alebo...

Moje pocity: Tak, konečne je to tu. Nielenže som si Divergenciu kúpila a rozčítala ju, pred chvíľou som ju aj dočítala a nemôžem uveriť, prečo mi to trvalo tak dlho. Nemyslím samotné čítanie - čítala som ani nie 4 dni -, ale celkový proces, kým som sa dokopala k prečítaniu knihy. Prečo som to, dopekla, tak dlho odkladala? Táto recenzia Vám poskytne alebo sa o to bude aspoň snažiť niekoľko dôvodov, prečo by ste nemali čakať na film, ale rýchlo predtým prečítať knihu.

Dej: Okrem úvodnej kapitoly, sú všetky - každá do jednej - nabité akciou. Počnúc Testom predpokladov, končiac *tým, čo Vám nemôžem povedať, pokiaľ nechcem spolierovať* začiatkom revolúcie. (Pre prečítanie spoileru označte text kurzorom myši.) 
Keď už bude mať Beatrice za sebou test predpokladov, budete dychtivo očakávať, čo jej vyjde. Vzápätí ako sa to dozvie, začnete špekulovať ako sa rozhodne. Hneď pri Rozhodovacej ceremónií je niekoľko (nečakaných) obratov a v tej chvíli sa rozbieha vlak zvaný Šialenstvo z Divergencie a vy z neho nevyskočíte skôr, ako nezavriete knižku. A potom začnete všetci stresovať - vrátane mňa - a utekať do kníhkupectiev zháňať Rezistenciu. Ja ju mám už , chvalabohu, doma - vďaka môjmu najmilovanejšiemu (:D) kamarátovi Janovi -, ale aj tak si radšej nechám priestor na premýšľanie o všetkých dojmoch a pocitov z knihy. Minimálne do zajtrajšieho rána.


Ak ste niekedy odďaľovali kúpu/prečítanie Divergencie, a potom niekto vyrukoval s tým, že čoskoro je film a Vám napadlo, že sa to už neoplatí, tak vedzte, že oplatí a utekajte rýchlo čítať!

Hlavní hrdinovia: Beatrice - alebo skôr Tris mi spočiatku pripadala ako malé bojazlivé dievčatko. Postupne sme sledovali ako na sebe pracuje a je čoraz nebojácnejšia. Vzišla z nej múdra nebojácna skoro-žena a svojimi skutkami mi permanentne vyrážala dych. Ak som si niekedy začala zhotovovať rebríček naj hrdiniek, musím ho vyhrabať a zapísať Tris na prvú priečku. :)
Štyri/Tobias bol jednoducho neodolateľný a v jednej chvíli by ste ho najradšej zabili, a v druhej sa rozplývate nad tým, aký je strašne zlatý a milý.
Zvyšných kandidátov - hlavne Christinu, Willa a Uriaha - som si veľmi obľúbila a fakt ma zaujíma v akom poradí ich Veronica zabije v Rezistencií :)* čo s nimi bude ďalej.
*neviem naisto, či ich zabije, ale viem, že je schopná vraždiť (ako sa neskôr sami presvedčíte). A hovorilo zo mňa samo zúfalstvo a počarovanie. :D

Preklad:
 V pohode. :) Žiadne alebo málo preklepov. A žiadne nesúvislé vety.

Pokračovanie: Ako som už spomínala - druhým pokračovaním je Rezistencia a včera dokonca vyšiel aj Experiment (stále sa neviem zžiť s tým názvom), ktorý mal pôvodne vyjsť na konci apríla, potom na konca marca a nakoniec vydavateľstvo všetkých (hlavne mňa) prekvapilo s včerajším definitívnym dátumom a činom vydania.

Obálka: Je v pohode. Nie je fádna, ale zas ani nie až tak pútavá. Určite je to lepšie ako to (asi)anglické vydanie (vpravo).
Ale ako tak na ňu pozerám, začína sa mi páčiť čoraz viac (tá naša:)).

Hviezdičkovanie: Hoci bolo dielo doslovne nabité akciou a páčilo sa mi všetkým, čím by sa mohlo, odpozorovala som na sebe, že aj po dlhej dobe čítania som sa do knihy tak celkom nedostala. Niečo mi stále rušilo príjem viet z pera Veronici Roth a moje myšlienky sa aj napriek pútavému deju točili okolo niečoho iného. Tento pocit však trval len chvíľu - dokým som nezmenila miesto čítania :D - a potom sa to do väčšej miery upokojilo. Toto však pripisujem sebe a neovplyvní to celkové rozhodnutie. Len som to proste musela napísať. :D
Takže dielu dávam plný počet - päť hviezdičiek! Pretože je to najlepšia dystópia akú som kedy čítala!





Odporúčam: A Vy ešte stále váhate? :O Pretože ak hej, tak som asi nedostatočne presvedčivá a mala by som na tom zapracovať. :D Ale teraz úplne vážne - Divergenciu si nie že chcete prečítať, vy si ju potrebujete prečítať! :D

<-- Našla som jeden veľmi pekný a výstižný obrázok.
Hovorí viac, akoby sa spočiatku možno zdalo. A pevne verím, že prídete na to, o čom hovorím. Nielen vďaka svojmu rozumu, ale hlavne vďaka knižke. :)

Trailer na film:
A ak si niekedy pozriem film, môžete čakať recenziu aj naň. :D


3 komentáre:

  1. Skvelá recenzia, už sa musím ku knihám dostať . :))))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. ^^
      Ja som to tiež odkladala veľmi dlho a teraz nechápem ako som bez nich mohla prežiť.. :D

      Odstrániť
  2. Čítala som nedávno všetky tri časti a Divergencia spolu s Rezistenciou teda prvé dva diely považujem za tie najlepšie, Experiment písaný z dvoch pohľadov mňa osobne vôbec nenadchol.
    Bianka

    OdpovedaťOdstrániť