streda 1. februára 2017

Nekonečné more | Rick Yancey | recenzia





AKO ZBAVIŤ ZEM SIEDMICH MILIÁRD ĽUDÍ?

ZBAVIŤ ĽUDÍ ĽUDSKOSTI.


Boli tichí a neviditeľní, na inváziu sa pripravovali tisíc rokov a potom udreli v piatich vlnách. Po Prvej vlne ostala len tma, po Druhej unikli len šťastlivci, po Tretej sa zachránili iba nešťastníci a po Štvrtej platí jediné pravidlo: nikomu never.



Nekonečné more bezprostredne nadväzuje na Piatu vlnu, ktorá zničila takmer sedem miliárd ľudí. Cassie našla svojho brata a spolužiaka Bena, ale stratila Evana, mimozemšťana v ľudskom tele, ktorého Iní poslali zabíjať ľudské bytosti, no namiesto toho sa zaľúbil do Cassie a zachráni ju a jej priateľov. Hoci prežili, stoja pred obrovským rozhodnutím: opevniť sa na zimu a dúfať, že sa vráti Evan Walker, alebo sa vypraviť na cestu a pátrať po ďalších zachránených, skôr ako ich obkľúči nepriateľ. Pretože ďalší útok je viac než pravdepodobný – určite príde. Skupina okolo Cassie vie, že Iní sa ich budú snažiľ vlákať do neľútostnej pasce, vedia, že sú schopní akejkoľvek ukrutnosti, len aby ich vyhubili. Navyše, Iní poznajú ľudský spôsob myslenia, vedia, ako ich zničiť. A čo je najsmutnejšie, zbavili ľudí akéhokoľvek dôvodu prežiť. V druhej časti sa Rick Yancey viac sústredil na psychológiu svojich postáv, nie sú to nepremožiteľní hrdinovia, ale zraniteľné bytosti uprostred zrady a sprisahaní.


Pokračovanie: Nekonečné more je druhá, prostredná časť, z trilógie Piata vlna. Súčasne sú vydané už všetky časti a v nadchádzajúcej dobe môžete očakávať aj recenziu na Poslednú hviezdu.
Filmové spracovanie: Zatiaľ nie je, ale je dosť pravdepodobné, že bude. Aj keď.. neviem. Film Piata vlna má relatívne dosť nízke hodnotenia, takže ťažko povedať, či budú filmoví producenti vo filmovaní trilógie pokračovať.
Estetická časť: Občas nejaké "sa sa" (dvakrát vo vete) alebo "som som", ale inak všetko, týkajúce sa prekladu a štylistiky, alright. A vyzdvihla by som čierno-hviezdičkové delenie kapitol, ktoré som spomínala už v recenzii na Piatu vlnu. Vydavateľstvo túto anomáliu zachovalo, a tak nám je znovu doprianý pohľad na hviezdy -, ktoré podľa mojej konšpirácie môžu zobrazovať súhvezdie Cassiopeia, podľa ktorého je pomenovaná hlavná hrdinka. Obálka je taktiež fajn, neprekypuje krásou, je skôr tmavá a jednoduchá, konieckoncov podľa originálneho amerického návrhu, ale materiál prebalu je opäť - ako aj pri ostatných dvoch dieloch - hebký a príjemný na dotyk.



Dej: Tak ako sľubuje anotácia, dej je teraz skôr psychologickejší a nedeje sa tam zrovna nejak veľa vecí. Podstatnejšie zvraty nastali asi v poslednej tretine knihy a dobrú polovicu som mala pocit, ako keby sa ozaj nič nedeje, iba čakajú niekde schovaní, zavretí na potenciálnych útočníkov a postupne sa nechávajú prosto zabiť. Musím však pochváliť časť venovanú Macherkinmu POV-u (point of view). Dalo by sa povedať, že to bola najprepracovanejšia časť, niečo ako keď bola v 1. diele Cassie na mimozemskej základni. A veľmi, veľmi sa mi tam páčil nový románik, ktorý bol síce krátky, ale dalo by sa povedať, že to bol jediný výrazný kus romantiky v tejto časti, a tak ako na tom zakladala Piata vlna, aj tu práve tento románik zohral dosť výraznú úlohu. Ale viac už nebudem prezrádzať. :)


Postavy: Ako som už spomínala, odkryl sa tu veľký priestor pre Macherku a zároveň sme spoznali aj príbehy niektorých iných členov Zombieho armády - napríklad Piškótov. Zároveň nám pribudla nová Tlmička - Evanova kamoška Grace, no tej, rovnako ako aj Evanovi, moc veľký priestor na seba-reprezentáciu poskytnutý nebol. Skôr iba vytvorila niektoré kľúčové okamihy, a potom sme o nej už nepočuli.
Ďalší významný - alebo skôr rozsiahly - POV bol venovaný Cassie a to bol presne ten okamih, kedy som mala pocit, že dej stagnoval, postavy ostali na jednom mieste a iba čakali na rôznych predátorov.
Ku koncu knihy sa opäť stretneme s veliteľom Voschom, ktorý nám pre zmenu nevysvetlí hneď našupu celý plán, ale chce aby sme naň prišli sami.
A okrem Grace sme sa stretli ešte s jednou dôležitejšou osobou, ktorou nemohol byť nikto iný ako Žiletka. Tohto týpka som si obľúbila a nemôžem o ňom bez spoileru toho veľa prezradiť, iba by som dodala možno, že škoda, že sa so svojou milou nestretol v young adult knižke, kde by bolo ich romanci venovaných asi 10krát toľko stránok, než im tu dovolil Yancey.


Hodnotenie: Akosi neviem v poslednej dobe ohodnotiť knihy lepšie alebo horšie než 3,5 hviezdičkami. Kedysi to bývalo vždy 5, prinajhoršom 4 alebo 4,5 a teraz cítim, že mi nedávajú toľko tých pocitov a toľko toho nad čím rozmýšľať, a nechytajú ma tak za srdce ako vtedy. Pred takmer tromi rokmi som dala Piatej vlne päť hviezdičiek, teraz by si vyslúžila tak štyri a pri Nekonečnom mori som ozaj nerozhodná. Hlavne pre to, že som čakala trocha viac akcie a menej rozmýšľačiek. Ale zhodnotiac to ako celok - Nekonečné more si tie štyri hviezdičky zaslúži a úprimne Vám ju môžem odporučiť, ak ste prečítali už Piatu vlnu. Ak ste ju nečítali a videli ste iba film, alebo ani to nie - môžem Vám odporučiť prečítanie oboch, prípadne aj posledného tretieho diela s názvom Posledná hviezda, ale to strieľam už troška naslepo.





Za poskytnutie recenzného výtlačku srdečne ďakujem vydavateľstvu Tatran!
Knižku si môžete zakúpiť napríklad TU. :)

2 komentáre:

  1. Nekonečné more mi leží na poličke už dlho, a hoci sa mi Piata vlna veľmi páčila, nejako sa k Nekonečnému moru neviem dokopať. A asi sa ani nebudem zbytočne nútiť a vzdám to :) Čo ja viem, všetci sú taký že buď sa im to páčilo ale dosť ľudom aj nie takže tak :)
    Pekná recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Moje meno je Lilian N.Je to veľmi radostný deň môjho života, pretože mi pomohla Dr.saguru tým, že mi pomohla získať späť môjho bývalého manžela pomocou kúzla a mágie. Bol som ženatý 6 rokov a bolo to také hrozné, pretože môj manžel ma naozaj podvádzal a hľadal rozvod, ale keď som na internete narazil na e-mailovú adresu Dr.saguru na internete, ako pomohol toľkým ľuďom získať ich späť späť a pomôcť opraviť vzťah. a prinútiť ľudí, aby boli šťastní vo svojom vzťahu. Vysvetlil som mu svoju situáciu a potom som hľadal jeho pomoc, ale k môjmu najväčšiemu prekvapeniu mi povedal, že mi pomôže s mojím prípadom a teraz oslavujem, pretože môj manžel sa zmenil úplne navždy. Vždy chce byť pri mne a bez môjho prítomnosti nemôže robiť nič iné. Naozaj si užívam svoje manželstvo, aká veľká oslava. Budem naďalej svedčiť na internete, pretože Dr.saguru je naozajstný kúzelník. POTREBUJETE POTREBOVAŤ POTREBOVAŤ KONTAKTOVÝ LEKÁR SAGURU VIA EMAIL: drsagurusolutions@gmail.com alebo WhatsApp +2349037545183 Je to jediná odpoveď na váš problém a spôsobí, že sa budete cítiť šťastní vo svojom vzťahu.
    1 LOVE SPELL
    2 VYHRAŤ SPÄŤ
    3 OVOCIE ŽENY
    4 PROPAGÁCIA SPELL
    5 OCHRANA KARIÉRY
    6 OBCHODNÉ OBCHODOVANIE
    7 KRAJINA DOBRÉHO PRÁCE
    8 Kúzla LOTÉRIE a KURTOVÝCH PRÍPADOV.

    OdpovedaťOdstrániť