utorok 8. apríla 2014

Panika (Lauren Oliverová) - recenzia


Anotácia: Panika začala v Carpe, nudnom malom zapadákove uprostred ničoho, kde sa takmer nič nedeje. Pravidlá sú vlastne celkom jednoduché – hlavne nemať strach.
Heather by nikdy predtým nenapadlo, že by sa do Paniky púšťala. Pretože sa nikdy nepovažovala za nebojácnu a ani nebola ten typ dievčaťa, ktoré by na seba pútalo pozornosť. Odrazu však zistí, že v jej živote existuje čosi, pre čo stojí za to bojovať. V stávke je veľa, no bank pre ví´taza je až príliš lákavý na to, aby svoju účasť v hre odmietla.
Dodge sa Paniky nikdy nebál. Vpred ho poháňa tajomstvo, vďaka ktorému prechádza každým ďalším kolom s pocitom sebaistoty a je presvedčený, že vyhrá. Netuší však, že nie je jediný, kto niečo skrýva.
Heather a Dodgeovi prinesie hra prekvapivé odhalenia, no najmä vedomie, že niekedy potrebujeme práve to, čoho sa najväčšmi obávame.


Recenzia obsahuje niekoľko spoilerov, no sú vyznačené a nemôže sa Vám stať, že by ste si nechtiac prečítali niečo, čo by ste nemali.

Dej: Predstavte si, že je leto, nemáte čo robiť a je tu Panika. Zahrali by ste si? Ja hej.
Nápad je to celkom originálny, avšak ja som okolo nej dosť panikárila, pretože som sa bála, že to bude niečo ako Hry o život. Ale úplne zbytočne. Podoba môže byť malá akurát s anotáciou, no dejovo sa úplne líšia. Počas čítania mi občas trochu pripomínala Divergenciu - presnejšie iniciačné skúšky -, no v Panike sa snažili zachovať chladnú hlavu a proste to urobiť, kdežto v Divergencií sa museli snažiť ovládnuť svoj strach. Spoločným znakom môže byť iba "rada" konaj napriek strachu. V istom smere sa mi ponášala dokonca aj na Kruh, no to len tými menami všetkých tých spolužiakov a ľudí a tak.. :D Inak s Kruhom nemajú nič spoločné.

Moje pocity: Zatiaľ som ešte nečítala podobnú knihu a veľmi ma bavila. Vkuse ma držala v napätí, či pri tej-onej úlohe náhodou niekto nepochybí a neskončí, či sa nezabije a podobne. Nechcem Vám spoilerovať čítanie vyhláseniami o počte mŕtvych, no môžem povedať, že Oliverová sa v zabíjaní asi moc nevyžíva.. :)
Pri čítaní ma veľmi bavilo, že som prakticky netušila, čo bude ďalej nasledovať, no nikdy na seba nenechala dlho čakať nejaká akčná chvíľka (ktorá trvala fakt dlho) s prísľubom napätia. O Panike som toho nemala veľa "naštudované" a nikto mi ju nepospoileroval, takže som vždy so zatajeným dychom a stiahnutým bruchom čakala, čo bude ďalej.

Hlavní hrdinovia: Heather mi spočiatku liezla na nervy tým, ako stále omieľala svoj vzťah s Mattom a ako jej strašne ublížil, a prišla mi dosť citovo nevyrovnaná. To sa však zmenilo, nadobudla silu, odvahu aj sebadôveru a dala sa dokopy.
Dodge mi tiež liezol na nervy, no nie až tak a časom som si zvykla aj na jeho vrtochy - nie žeby to bolo nejak extra náročné. :D
Celkovo ich dvoch hodnotím ako uspokojivých hrdinov a fakt ma bavilo čítať knihu z ich striedavého pohľadu. (SPOILER!!) Veľkým plusom pre mňa bolo, že podľa anotácie som sa domnievala, že spolu budú chodiť, no to sa nestalo a fakt ma to veľmi potešilo.
Veľmi ma bavilo čítať o ich rodinných problémoch, pretože to bolo pre mňa nezvykom a rada som si pripomenula, že sú aj decká, ktoré sú na tom omnoho horšie ako ja.
Hrozne mi vadilo to úsilie Nat(alie) - ako sa snažila, aká bola milá, a ako nakoniec dala Heather tie kľúče.. Vždy chcela silou-mocou urobiť dobre, no dosť často to skončilo práve naopak.

Preklad: Preklad hodnotím na jedničku! :3

Pokračovanie: Panika je bohužiaľ stand-alone-ka, avšak autorke vyšli na slovensku aj iné knihy: séria Delírium a jej debut Kým dopadnem. Ja som z nich nečítala ani jednu, no možno sa k tomu odhodlám, aj keď sú žánrovo úplne iné. Uvidíme.. :)

Obálka: Veľmi sa mi páči, je taká jednoduchá (tou čiernou) avšak nezvyčajná (tou hlavou a vlasmi). Veľmi ma teší, že sa podarilo zachovať originálnu obálku a ešte viac ma teší zmenený font písma.. :D.
Povrch má podobný ako Mara Dyerová a keď som ju chytala bez obalu, bola hneď upackaná. :D Preto radím - urobte to ako ja a dajte si na ňu obal! :D Inak je na dotyk celkom príjemná. :3

Hviezdičkovanie: Veľmi, veľmi skutočne veľmi sa mi páčila, a preto dávam plný počet - čiže päť hviezdičiek -, aj keď s menšími obavami. Bolo tu možno pár "hluchých miest", no bolo ich fakt len máličko a dajú sa ľahko ignorovať. Preto si nechcem kaziť celkový dojem z knihy, tým, že by som rozmýšľala o tom, čo sa dialo na 75-tej strane a či tam nebolo náhodou nejaké hluché miesto.. :D



Odporúčam: Rozhodne! Ja som nevedela, čo od Paniky čakať, a preto som pre istotu nečakala mnoho, no bola fakt geniálna a teraz smútim, že už skončila (ako inak). :') Som veľmi rada, že som sa rozhodla prečítať si ju. :3
Mierne ma zaskočila er-forma, v ktorej som už dlho nečítala, no nevadila mi.

Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem spoločnosti iPark.sk.
Knižku si môžete kúpiť napríklad TU. :)

8 komentárov:

  1. Minule som si ju pozerala a vyzerá dobre :)
    Pekná recenzia

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No, mne sa veľmi páčila, určite si ju prečítaj keď budeš mať čas :)
      Ďakujem :)

      Odstrániť
  2. Super recenze! Teď si mě na knihu strašně nalákala a chci si jí strašně moc přečíst! :D To ti pěkně děkuju... můj obří to-read list se zase rozšířil :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak prepáč no.. :/ :D len sa snažím odporúčať to čo je dobré a táto kniha rozhodne je! :D Určite si ju na ten to-read list pridaj :) neoľutuješ.. :)

      Odstrániť
  3. Úžasná recenzia. Kniha vyzerá veľmi zaujímavo. Už viem, aká kniha čochvíľa pribudne v mojej knižnici. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujéém :) mne sa páčila, dúfam, že sa bude aj tebe :) príjemné čítanie.. :)

      Odstrániť
  4. Nejdřív jsem knihu číst nechtěla, příliš mě nelákala, ale po tvé recenzi... no asi to přehodnotím!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ani ja som si s ňou nebola taká istá, ale som rada, že som sa do toho dala. :) Bola fakt úža.. :3 dúfam, že sa ti bude páčiť :)

      Odstrániť