utorok 29. apríla 2014

Lov (Andrew Fukuda) - recenzia trochu inak

Ahojte :) dnes mám pre Vás pripravenú recenziu na knihu Lov od Andrewa Fukudy. Výnimočne je spracovaná trochu inak, no pevne verím, že sa Vám bude páčiť. :)

Za poskytnutie recenzáku veľmi pekne vďačím spoločnosti ABCknihy.sk.

Boj o prežitie v krvilačnej spoločnosti:
                   
Kniha Lov od polo-Číňana, polo-Japonca, autora Andrewa Fukudy, je prvá z trilógie Lov. U nás vyšla tento rok vo vydavateľstvo Fragment. Opisuje príbeh sedemnásťročného tínedžera, ktorý každý deň zápasí o svoj život..

Gene je sedemnásťročný chalan a tiež jediný človek vo svete plnom upírov. Na to, aby prežil si musí dávať pozor, aby príliš nevyčnieval z kolektívu, nemôže vychádzať na denné svetlo, pretože upírov slnko zabíja, a logicky by teda malo zabiť aj jeho, musí sa každý deň sprchovať, dávať si pozor na pot, telesný zápach, nesmie žmúriť v tme,  musí si oholiť každý jeden chĺpok na tele, musí dodržiavať upírske zvyklosti a nepísané pravidlá.. Slovom – musí dávať pozor úplne na všetko. Čo bolo miestami už dosť otravné.

„Srdce mi skáče v hrudi ako klaustrofobická myš v klietke. Zmocňuje sa ma strach.“

Všetky tie dôležité pravidlá sa mu celkom dobre darilo dodržiavať, no v deň, kedy bol vybraný do Lovu na glupanov (glupan = človek) sa to celé pokazilo.. Spolu s  niekoľkými ďalšími upírmi je ubytovaný v Úrade na výskum glupanov, kde sa zdržia štyri dni – na "výcviku" – a potom sa pôjde loviť. Vedzte, že v budove Úradu počas výcviku alebo aj na samotnom Love sa udejú všemožné veci..

„Bojím sa, že sa pod tlakom kolektívneho vzrušenia pustíme do behu. Vlastne k tomu chýba už len málo. Ak sa to stane, odhalia ma, pretože neviem behať.“

Kniha opisuje, akí sú upíri neľudskí, ba priam sa podobajú viac zvieratám ako nám, keď zacítia krv alebo čo i len pach človečiny. Na druhej strane sú však aj dosť blbí, keďže hlavného hrdinu neodhalili hneď ako vstúpil do miestnosti.. :D No niekoľkokrát sa dostal do zapeklitých situácií, kedy mu šlo o život. Z každej jednej však pekne-krásne, možno až nereálne pekne vykľučkoval. No keď by už aj slepému vadilo, čo stvára, konečne mu jeho telesný zápach a vyprahnuté hrdlo bažiace po vode začali robiť problémy, a tak sa jednoducho vkradol do dedinky glupanov a okúpal sa v ich jazierku. Aj táto výprava ho málom stála život, no i z nej pekne vykľučkoval.

„Ešte posledný pohľad na Kupolu. Dievča tam stále stojí ako socha a pozoruje ma.“

Lov metaforicky zobrazuje život v spoločnosti, ktorá vám ide stále po krku a v momente, keď vás niekto odhalí, neľútostne vás zabije. Dej je mierne napínavý a čítať sa dá aj so zatajeným dychom a očakávaním nečakaného.

Podľa mňa je to mierny podpriemer s pár plusmi a niekoľkými mínusmi, a preto jej dávam dva a pol hviezdičky. :)



Ak by ste si ju náhodou chceli kúpiť, učiniť tak môžete na tejto adrese. Dnes aj s poštovným zdarma. :)

4 komentáre:

  1. Zdá sa mi, že kniha nie je moc dobrá, podľa recenzií :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ospravedlňujem sa, určite nebola zas až tak dobrá, ako som ju popísala ja v tejto recenzií, no snažila som sa ju vidieť v najpozitívnejšom svetle, ako bolo možné..
      Recenziu som si ešte raz prečítala a uznávam, trochu som preháňala :D ďakujem za pripomienku, upravila som ju.. :)

      Odstrániť
  2. Pri ďalších a ďalších recenziách na túto knihu sa stále viac a viac utvrdzujem v tom, že som spravila dobre, keď som si túto knihu nezobrala na recenziu :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jako ona neni zlá, má relatívny dosť originálny nápad, len to proste nejako nevyšlo.. :D Ale viem, že sú aj takí, ktorým sa páčila :)

      Odstrániť