štvrtok 17. apríla 2014

Reset (Amy Tinterová) - recenzia


Anotácia: Pred piatimi rokmi dvanásťročnú Wren trikrát strelili do hrude. Po 178 minútach vstala z mŕtvych ako resetka: silnejšia, rýchlejšia, odolnejšia. A bez emócií. Ale je to skutočne tak?
Pred piatimi rokmi dvanásťročnú Wren Connollyovú trikrát strelili do hrude. Po 178 minútach vstala z mŕtvych ako resetka: silnejšia, rýchlejšia, odolnejšia a bez emócií. Čím dlhšie sú totiž reseti mŕtvi, tým menej ľudského v nich po oživení zostáva. Wren 178 je najnebezpečnejší reset v Texaskej republike. Teraz, ako sedemnásťročná, slúži v polovojenskej jednotke Korporácie pre ľudskú evolúciu a zaľudnenie.
Wren je skúsená bojovníčka poverená výcvikom nových resetov, ale jej posledný nováčik - Callum Reyes - je najhorší, akého kedy videla. Callum bol oživený už 22 minút po smrti, a tak prakticky zostal človekom. Má príliš pomalé reflexy, nevhodné otázky a jeho večný úsmev vyvádza Wren z miery. Stále však zodpovedá za jeho výcvik. Keď Callum odmietne splniť rozkaz, dostane Wren poslednú šancu podriadiť ho disciplíne - inak ho bude musieť zlikvidovať. Wren doteraz poslúchla každý rozkaz a vie, že keď sa vzoprie, zlikvidujú aj ju. Ale zároveň sa nikdy necítila taká živá ako s Callumom..


Dej: Odohráva sa to na troskách štátu Texas, občas v chudobných slumoch, občas v trochu bohatších štvrtiach prezývaných rico, občas v budove KLEZu. Väčšinou na úteku. Opisuje životy ľudí, ktorí "vstali z mŕtvych" - resetov.
Predstavte si, že by ste si jedného dňa pekne v kľude umreli, a o niekoľko hodín sa opäť zobudili zresetovaný. Hlavná hrdinka - Wren - bola mŕtva 178 minút, čo je rekordne vysoké číslo a je prakticky bez emócií. Teda bola, dokým nestretla Calluma.

Moje pocity: Na knižku som sa tešila. Očakávala som ani nie tak zbesilú jazdu, ako akciu. Tej sa mi samozrejme dostalo - hneď v prvých stránkach -, no akosi ma to nedonútilo čítať.. Reset som čítala deväť dní a bola som na 138-mej strane (z 372), čo teda vôbec nebolo dobré. Včera večer som si povedala, že to takýmto spôsobom nejde a že ju nikdy neprečítam, tak som sa dnes zahryzla a tých vyše 200 strán som dorazila. Sama nechápem, ako som ju mohla čítať tak dlho, no faktom je, že sme toho mali veľa do školy (teda presnejšie - snažila a učila som sa viac ako obvykle, tie nároky sa nejako extra nezvýšili) a aj keď som chcela ísť čítať, pustila som si notebook a už som sa k tomu nedostala. Ale to je vlastne jedno. Podstatné je, že to, že mi čítanie trvalo 10 dní (!! :O) nie je vinou knihy, ale mojou.


Hlavní hrdinovia: Wren aj Calluma som mala rada. Asi od polovičky sa stávali dosť sentimentálnymi a ja som nad nimi len prevracala očami, pretože tak sa reseti predsa nesprávajú! :D
Wren - Stosedemdesiatosmička - bola spočiatku veľmi tvrdá, čo sa týka boju aj správania sa k iným resetom, o ľuďoch ani nehovoriac.

Callum - Dvadsaťdvojka - bol optimistický, vždy vyškerený chalan, ktorý odmietol zabíjať nevinných ľudí na povel KLEZu. No po zázračnom tanci - nerobím si srandu, oni fakt tancovali! :D - sa ich vlastnosti akoby vymenili, Callum sa stal tým silnejším a Wren citovo labilnejšou, no nie je to zase až tak výrazné.
Čo ma ale najväčšmi štvalo bolo, že nech sa dostali do akokoľvek zapeklitej situácie, vždy odtiaľ vyšli v poriadku, možno s pár škrabancami od guliek.. A keď sa púšťali do nejakej akcie, na nejakú ich misiu, vôbec si to nepremysleli a spoliehali sa, že nejako bolo, nejako bude. Teda aspoň mne to tak pripadalo. A hoci mám optimizmus rada, hento bolo moc! :D

Preklad: Preklad hodnotím ako dobrý. No na knihe sa mi nepáči, že bolo použité dosť veľké písmo a medzery medzi riadkami. Zbytočne je tak príliž drahá a zbytočne sa minulo zas o kus viac stromov.. :D


Filmové spracovanie: V knižke sa píše o predaných filmových právach, tak podľa toho usudzujem, že sa film chystá, no neviem v akom štádiu to je. :) Bližšie som to neskúmala.

Pokračovanie: Pokračovanie vyjde tento rok v Amerike v máji pod názvom Rebel s peknou modrou obálkou, ktorú naše vydavateľstvo podľa mňa zanechá, keďže sa tak stalo aj pri tejto časti.

Obálka: Páči sa mi. Spojenie čiernej a červenej je mi veľmi sympatické a som veľmi rada, že sa vydavateľstvo Egmont rozhodlo nechať pôvodnú obálku.

Hviezdičkovanie: Reset je autorkin debut a je rozhodne podarený. Na knižku som sa veľmi tešila - od prvého momentu, čo som ju videla v kníhkupectve -, no nemám z nej nejaké extra pocity. Bola fájn, bola pekná a pútava, no nejako extra ma nenadchla. Veľmi ma zamrzelo to ľahké "vyváznutie" z každej nepríjemnej situácie, pretože na prvý- či druhýkrát je to šťastie ale stále, je v reálnom živote dosť.. nemožné. :D
Knižke ale dávam štyri hviezdičky, pretože som si to užívala a bavilo ma to. :)





Odporúčam: Opäť raz som na sebe otestovala, že čím dlhšie knihu čítam, tým menej sa mi páči, takže vy si ju určite prečítajte a určite ju čítajte nanajvýš päť dní! :)


Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem spoločnosti iPark.sk.
Knižku si môžete kúpiť napríklad TU. :)

8 komentárov:

  1. Odpovede
    1. To som rada. :) A svojím spôsobom sa páčila aj mne.. :)

      Odstrániť
  2. Knižku som jednu dobe veľmi chcela :) Ale nemám rada hlavných hrdinov, ako títo :(

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No, boli takí na ten spôsob "dajako bolo - dajako bude" a dosť riskovali život a väčšinou si nič dopredu nepremysleli. Takže takí, mierne naivní mi prišli.. :/ :)

      Odstrániť
  3. Knižku mám doma požičanú, ale ešte som sa k nej nedostala. Dúfam, že už čoskoro :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Bola dobrá, fakt, len ju nečítaj tak dlho ako ja :D

      Odstrániť
  4. Kniha sa mi páčila, teším sa na 2ku 8)

    OdpovedaťOdstrániť