sobota 5. apríla 2014

Na vine sú hviezdy (John Green) - (mierne obrázková) recenzia


Anotácia: Odkedy Hazel v trinástich rokoch diagnostikovali rakovinu štítnej žľazy v štvrtom štádiu, pripravovala sa na vlastnú smrť. Potom sa stal medicínsky zázrak a metastázy v pľúcach sa jej zmenšili. Odvtedy nechodí do školy, nemá priateľov a nevie, ako vyzerá normálny život, lebo je hadičkami pripútaná ku kyslíkovej fľaši a užíva silné lieky, aby sa nádory nerozširovali ďalej. Na nenávidenom stretnutí podpornej skupiny pre pacientov s rakovinou však spozná Augusta Watersa, ktorý má štýl, rakovinu na ústupe a oči len pre ňu. S ním začne objavovať dosiaľ nepoznaný svet lásky na pomedzí života a smrti.



Dej: Po tých všetkých senzáciách a obdivovaní celého príbehu od všetkých naokolo som nečakala nič iné ako dokonalosť. Tú som aj (viac-menej) dostala.
Príbeh 16-násť ročnej Hazel s rakovinou, ktorá si na jednom zo stretnutí podpornej skupiny padne do oka s Augustom Watersom mi učaril a donútil ma zamyslieť sa nad tým, aký je svet nespravodlivý, že zabíja aj mladé duše chorých ľudí, ktorých najväčším prianím, je byť zdravím.
Príbeh nás donúti zamyslieť sa nad tým, akú veľkú výhodu majú zdraví ľudia, keď dokážu sami dýchať, sami chodiť - keď dokážu žiť prakticky sami a nie sú odkázaní na pomoc inej osoby.
Green sa s tým opäť raz vyhral a vytvoril dve knihy, nielen jednu. Príbeh čiastočne opisuje aj dej Hazelinej obľúbenej knihy Kráľovská trýzeň, ktorá však neexistuje. Jej autor - Peter Van Houten - je vymyslený (teda, osoba nie, ale knihu nenapísal on), je to ďalšia postava v knihe a ani on (ako neskôr zisťujeme) nemal život vždy najružovejší..

Moje pocity: Ako som spomínala - z každej strany sa na mňa valili chválospevy na knihu a ja som sa nemohla dočkať, kedy si ju konečne prečítam. Nesklamala ma, avšak opäť raz som si potvrdila svoju domnienku, že doba trvanie čítania knihy je najideálnejšia nejaké 3-4 dni. Zbytočne to neuponáhľať avšak nerobiť ani dvojdňové pauzy, pretože potom som sa trochu strácala a opadlo zo mňa to čaro.. :/

Hlavní hrdinovia: Hazel bola silná hrdinka a spolu s Gusom dokazovali svoju silu, odvahu, vyrovnanosť a nadhľad po celý čas.
Zaskočilo ma, ako sa Gus vyrovnával so situáciu, do ktorej ho autor postavil, že bol depresívny a poskladal sa tam.. Aj keď ho úplne chápem, pretože mi to príde ako bežná ľudská reakcia a stále to nebolo najhoršie - myslím ten spôsob vyrovnávania sa s tým.. (SPOILER!! - ak si ho chceš prečítať, označ modrý text) Pretože presne to, by urobili všetci, ktorí by umierali.. :/ Bohužiaľ, na posledných stránkach knihy  sme prišli o toho optimistického Gusa a nahradil ho ten mierne deprimovaný a ponížený, čo mi bolo veľmi, ale veľmi ľúto.


Preklad: V pohode, aj keď nejako som sa nevedela zmieriť s "Dobre. - Dobre." Proste tam malo byť "Okay? - Okay." Alebo aspoň ten otázniček tam nemali zabudnúť.. :/

Pokračovanie: Nie je.

Filmové spracovanie: Premiéra je na Slovensku naplánovaná na 5.6.2014 v hlavných úlohách sa nám predstavia: Tris Hazel - Shailene Woodley & Caleb Augustus - Ansel Elgort.




Obálka: Krásnučká :33 ale strašne mi vadí ten žltý pásik hore a nálepka "Bestseller". :'(

Hviezdičkovanie: Hoci sa mi príbeh veľmi páčil, nedonútil ma plakať (ja bezcitné hova.. človek). Alebo aspoň nie v takej miere jak som dúfala (ja masochista.. :D) - iba som mala trochu vlhké oči.. Celkovo však bol spracovaní pútavo a tiež trochu na zamyslenie, a veľmi sa mi páčil nápad knihy v knihe.. :) Preto štyri a pol hviezdičky a odporúčanie nižšie..




Odporúčam: Ehm, prosím? Vy ju ešte nemáte prečítanú?? :D Rýchlo to zmeňte a rozhodne nečakajte tie dlhé dva mesiace na film.. ;D

Ako sa páčilo TFIOS Vám? :)

PS: Zdá sa Vám, že som sem dala moc obrázkov? Alebo málo? V počítači mám ďalších 40, takže hneď ako prídem na nejaký spôsob ako ich s Vami zdieľať, dám sem link.. :)
Táákže :D veľký problém vyriešený, je to na FBfunpage blogu. Klik SEM. :) 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára