sobota 31. augusta 2013

Mesačná chvastačka za AUGUST



Autorkou meme je Judit.


Za júl som sa nechvastala nie kvôli tomu, že som lenivá, prípadne zábudlivá. Ale kvôli tomu, že som nemala čím. :(
Ale v auguste som mala druhé Vianoce! :3 6 kníh (teoreticky 7, ale jednu som darovala) som tušim ešte nikdy (nie, fakt nikdy) nemala! Nuž, za to koľko výpredajov a akcií som pobehala celkom slušná odmena, si myslím.. :D Ale dobre, poďme sa chvastať!


Štatistickú pravdepodobnosť lásky na prvý pohľad som už predtým čítala, takže som si dala re-reading, ale neodporúčam vám to! Mne sa ŠPLNPP páčila (prvýkrát) veľmi, no po re-readingu už nebola zas taká super. :(


Dokonalý pár mám už prečítaný a bol teda fakt dokonalý! Presvedčiť sa môžte TU.

Na Dcéru dymu a kostí sa chystám nejak v priebehu septembra. Ak by to náhodou školské povinnosti (o čom ale pochybujem) prekazili tak v priebehu októbra. :)
V tomto dome bývala Livi Owenová som počula už predtým ako som si ju kúpila. A keď som ju napokon uvidela v kníhkupectve, tak som neváhala! Recenzia TU.


Mechanický anjel (-a) má snáď už každý čitateľ a zrecenzoval to už snáď každý bloger, tak prečo nie aj ja? Btw.. teším sa naňho! :3 A spolu s Oheň (-ňom) som ich mala za polovicu ceny. Na Oheň sa teším tiež veľmi, veľmi.  Kruh sa mi páči a možno budú aj recenzie na ne. :)

piatok 30. augusta 2013

Dokonalý pár (Ally Condieová) - recenzia

Anotácia: Funkcionári rozhodujú o všetkom. Koho budete milovať. Kde budete pracovať. Kedy zomriete. V dokonalom svete je všetko dokonalé. Dokonalí ľudia žijú dokonale naplánovaný život a zomierajú v dokonale pripravenom čase. Dokonalý systém im na želanie pridelí dokonalého partnera a narodia sa dokonalé deti. Čo sa však stane, ak sa niekto proti toľkej dokonalosti postaví? Čo ak niekto objaví cit, ktorý možno nie je dokonalý, ale zato úprimný? Ako ho uchráni pred funkcionármi „dokonalej“ spoločnosti? Cassia verila, že rozhodnutia funkcionárov sú vždy správne. Veď podriadiť sa im je len minimálna cena za dlhý život, ideálnu prácu a dokonalého životného partnera. Preto keď sa na displeji ako Cassiin nový partner objaví jej najlepší kamarát, nepochybuje, že je to ten pravý... až kým sa na tom istom displeji tesne pred vypnutím nemihne aj úplne iná tvár. Odrazu musí riešiť čosi nepredstaviteľné – vybrať si medzi Xanderom a Kyom, medzi jediným životom, aký kedy poznala, a cestou, po ktorej sa doteraz nikto nevydal. Musí sa rozhodnúť medzi dokonalosťou a láskou.

Dej: Jedným slovom - výborný! Aspoň na moje očakávania.. Pretože som od Dokonalého páru toho veľmi nečakala, o to viac som bola prekvapená. :) A to milo.. :) Trošku mnou občas trhalo kvôli tomu trojuholníku, ale napokon som to zvládla. :)

Moje pocity: Presne také ako tie Cassiiné. Keď bola s Xandrom a milovala ho, milovala som ho aj ja. Keď bola s Kyom a milovala ho (inak ako Xandra), tak som ho milovala aj ja (samozrejme, inak ako Xandra). Keď sa bála, bola som v napätí. Keď jej bolo nepríjemné triediť tých pracovníkov, mne bolo nepríjemné čítať o tom..

Hlavní hrdinovia: Cassia mi ako hrdinka bola sympatická. Teda.. neliezla mi na nervy takže som ju mala aj celkom rada. :) Xander bol tiež fájn, vždy milý, vyrovnaný a neporaziteľný (teda.. okrem lásky). A potom ten tajomný Ky. Kto by nemiloval túto trojicu hrdinov?? :)

Preklad: Teraz je to zbytočné aj sem dávať, pretože s prekladom som bola viac-menej spokojná. Občas sa vyskytla nejaká tá chybička,  ale bolo to úplne v pohode. :)

Pokračovanie: Nakoľko v slovenčine, ako som už spomínala TU, nevyjde, siahnem asi po českom vydaní. Nie som si ešte celkom istá, ale veľmi ma zaujíma ako to dopadne, čiže budem nútená spraviť to.. :D

Pikoška: Nevedela som ako nazvať túto sekciu a tak je to pikoška.. :D Možno by vás tiež zaujímalo, že sa chystá aj filmové spracovanie, na ktoré sa ja osobne veľmi teším. :)

Hviezdičkovanie: Pretože som cítila to isté čo Cassia, preklad nemal veľa múch a dej bol tiež celkom fajn dávam päť hviezdičiek a vôbec sa za to nehanbím! :)

Odporúčam: Jasné! Mne sa čítalo veľmi dobre a obálka je nádherná (áno, som veľmi rada, že nechali origoš verziu).

štvrtok 29. augusta 2013

Ikar, ikar, ikar....prečo mi to robíš?

Ja to v sebe už asi dlhšie neudržím!
Takže, čo si to ten milý Ikar vlastne dovoľuje? Trošku (fakt len trošku) vám to priblížim. Budem hovoriť príklady iba zo svojej hlavy - pretože sa mi nechce gúgliť viac kníh.. :D - a bude ich tu teda len pár.. :)


Kniha: Dokonalý pár
Autor: Ally Condieová
Vyšlo: IKAR 2012
Prísľub pokračovania: (časť anotácie) ...Je to prvá časť trilógie, pokračovanie vyjde v Ikare koncom roka 2012....
A vyšlo snáď? Nie, ako inak, nevyšlo. Po dvoch rokoch to (konečne) preložili aj do našej rodnej reči, ale ak vás príbeh Cassie a Kya namotal, tak ako mňa máte smolu! :P Pokračovania sa totiž v slovenčine nedočítate.. Aspoň to nie je nikde okrem anotky napísané. :( Takže ak vás príbeh Cassie a Kya namotal, tak ako mňa a chcete vedieť ako to s nimi dopadne musíte si to prečítať v susednej češtine..


Kniha: Naprieč vesmírom
Autor: Beth Revisová
Vyšlo: IKAR 2011
Prísľub pokračovania: v anotácii nie je :(
Keby som nepoznala NV a videla by som ju v kníhkupectve kúpila by som si ju už len kvôli obálke. A potom by som dychtivo čakala na slovenské pokračovanie, ktorého sa však nedočká nik. A teda ak vás pre zmenu namotal príbeh Amy a Staršieho (Syna) musíte siahnuť po pokračovaniach - ako inak? :( - českého CooBoo. Takže opäť máme češtinu..


Kniha: Potomkovia
Autor: Dan Wells
Vyšlo: IKAR 2012
Prísľub pokračovania: neurčitý - (časť anotácie): ..., ktoré nás neopustí do poslednej stránky a núti nás netrpezlivo čakať na pokračovanie.
Vlastne nie je až tak dávno - aby som upresnila, je to skoro presne rok - čo vyšli Potomkovia. A taktiež neupresnili kedy bude pokračovanie, čiže ho možno ešte nezavrhli. Mne ako veľkej faninke Potomkov ostáva už len dúfať, že to výjde v slovenčine, pretože v Čechách séria ešte nevyšla, a podľa mojich (chabých) informácii sa zatiaľ ani nepripravuje, takže ak nevyjde ani v sj, ostáva nám už len siahnuť na anglickú publikáciu, ktorú mám mimochodom už dva týždne na pošte.. :D :(.


takže, zhrňme si to; mínus Ikaru:
  • nemôžme si byť na isto s pokračovaním
  • keď to už náhodou vyjde, druhý diel je vždy drahší ako prvý (aspoň o dve eurá)
  • pri niektorých lacnejších knihách (10€ a nižšie) sú chyby čoraz častejšie (príklad: V tomto dome bývala Livi Owenová, moja recenzia TU)

Dúfam, že sa vám môj srdcervúci článok obsahujúci nespočetne veľa negatívnych emócii a citov obráteným proti Ikaru aj napriek toľkej nenávisti páčil. :)
Ale aby som uviedla veci na správnu mieru - ja mám Ikar rada (áno, protirečím si, ale stojím si za všetkým čo som tu napísala) len ma občas hrozne naštve a ja to iba potrebujem dostať zo seba von.. :)

utorok 27. augusta 2013

V tomto dome bývala Livi Owenová (Sarah Dooleyová) - recenzia

Anotácia: Domov je miesto, kde ostalo srdce. Autizmus štrnásťročného dievčaťa Livi spôsobil jej rodine už množstvo problémov. Matka, otec i staršia sestra sa jej zo všetkých síl usilujú pomáhať a udržať ich spoločný život v normálnych koľajach, no mladšiu sestru Livine záchvaty poburujú a správa sa k nej nepriateľsky. Autorka citlivo opisuje vzťah medzi tromi sestrami i to, ako Livine predstavy a pocity voľne prechádzajú do toho, čo ona vníma ako reálne. Jej realita však často býva iba v duši a ostatní to celé vidia inak. Livi rada pomenúva ľudí, zvieratá i veci ich pravými menami: mama je Karen, otec Simon a oranžový kocúr Oranžový kocúr. Ako sa Livi vyrovná s jeho smrťou, s ustavičným sťahovaním a intoleranciou niektorých ľudí k autistickým deťom, sa dočítate na stránkach knihy. Livi rozmýšľa inak ako ostatní, no často svoje najbližšie okolie prekvapí jasnými závermi, ktoré vystihujú krásu života oveľa jasnejšie ako komplikované myšlienkové konštrukcie mnohých dospelých. Znova sa tak – rovnako ako u Forresta Gumpa – potvrdzuje, že jednoduché myslenie môže ísť ruka v ruke so životnou múdrosťou, ktorá mnohým zdravým ľuďom chýba...

Dej: Takýto dej sa v podstate recenzuje dosť ťažko, pretože komu by sa nepáčila táto kniha? Možno ľuďom, ktorí tento žáner nemajú radi, ale ja medzi nich nepatrím, čiže mne sa kniha veľmi, veľmi páčila. :)
Nemôžem povedať, že by kniha naberala nej rýchlo na spáde, alebo že by bola akčná.. Samozrejme, toto od nej nik ani, dúfam nečaká.

Moje pocity: Občas kladné, občas záporné. Poväčšine ale kladné. :)

Preklad: Tak, to je asi jediné čo ofrflem. :D (Aspoň niečo!) Vlastne mi ani nevadilo, že tam pomerne často chýba "sa", alebo je dopletená nejaká veta. Alebo v nej niečo chýba. Nevadilo mi to, ale keď už som bola zažraná do deja a HENTO sa tam (ne)objavilo, vykoľajilo ma to. Časom som si, ale, chvalabohu, zvykla. :) Takže som to asi ani neofrflala, len som to trochu pozdvihla na vedomie.. :) Dej to vlastne ospravedlnil, ale Ikar má u mňa ďalší čierny bod.. :(

Hviezdičkovanie: štyri a pol :)

Odporúčam: Áno, určite by každému dobre padlo mať Livi vo svojej knihovníčke. :) Aj keď to nie je veľmi výrazná knižka, skôr taká útla a nezaberie ani moc miesta. Určite ju vlastnite. :) a aj obálka celkom ujde. :)

streda 21. augusta 2013

Vojna obálok

Vojnu obáliek alebo Válku obálek som videla u Nikki ale nemôžem povedať s istotou, že to robí ona.. :D Ale to je jedno. Nuda a dobrý nápad sa spojili, a je tu ďalší článok. :)

Shatter me je obľúbeným cielom takýchto a tomuto podobných projektov. A takisto aj Across the universe. Podľa mňa sú to najviac rozoberané knihy čo sa obálok týka. Určite už každý z vás čítal aspoň jeden článok kde sa rozoberajú. Aby som bola úprimná, ja som ich čítala už asi desiatky. V každom sa píše to isté, ale baviť ma to neprestane. :D

Ja už o nich písať nebudem, ale do tohto sa zapojím veľmi rada. :) Keď som sa zamyslela čo sem teda dám - ak nie tieto dve obľúbené terče - a, priznám sa chvíľu trvalo, kým mi to došlo. Ale dobre, viem, že nikto nie je zvedavý na moje žvásty a prejdeme rovno k tomu môjmu výberu.
Chvíľka napätia..
Dámiapáni, vybrala som si...
Cassandra Clare - City of Bones!

Áno, viem, som strašne kreatívna, ale veď, Cassie je podľa mňa teraz slovensko-česko-svetoznáma a tak prečo nenapísať niečo o jej knihách? A takisto viem, že vám už asi leziem na nervy a tak ideme porovnávať!



Dobrá kniha (aj keď som ešte nemala tú česť čítať ju) vyžaduje dobrú obálku. Myslím si, že američania to splnili na výbornú. :) Aj keď sa mi sprvu veľmi nepozdávala, ale je krajšia ako tá naša zelená. Teda.. na obrázku určite a ako na živo je vo hviezdach - aspoň pre mňa. :D A aby som trochu okomentovala aj Čechov, po tej prvej je už čokoľvek vynikajúce.

A teraz sú na rade hviezdičky! :3
City of Bones - 4 a pol hviezdičky
Mesto kostí - 3 a pol hviezdičky
Město z kostí - 3 a pol hviezdičky (som sa napokon rozhodla.. :D)

utorok 20. augusta 2013

Súťaž!!

Pozóóór, na MAWOB-e je súťaž! Vyhrať môžete prvý diel o Mare Dyerovej, Rekviem, Čiernu labuť a pár ďalších kúskov! Veď, presvedčte sa sami :) TU


A taktiež aj na Fantazike! :) Tu ide o prvé tri diely série Nástroje smrteľníkov od Cassie Clare! :) Kuknite SEM

štvrtok 15. augusta 2013

Nadpozemská (Cynthia Handová) - recenzia


Clara je bytosť s anjelskou krvou. Má poslanie, ktoré sa jej po častiach zjavuje. Musí zachrániť neznámeho chlapca z horiaceho lesa. Netuší však, kto je ten chlapec a prečo ho má zachrániť. 
Po presťahovaní sa do nového mesta sa Clara zoznámi s Christianom, tajomným chlapcom z vízie. Christian je charizmatický, milý, veľmi pekný, ale má priateľku a tak si Claru sotva všimne.
Podarí sa Clare splniť svoju anjelskú úlohu a vyhovieť tak svojej mame? Je Christian skutočne tou pravou láskou alebo len dobrým priateľom?
Clara si postupne zvyká v novom prostredí a zároveň objavuje záhadný svet anjelov. Zisťuje, čo všetko ešte o sebe a o ostaných nadpozemských bytostiach nevie – nie všetci sú totiž dobrí...




Napriek tomu, že sa anjelskej tématike, pár mesiacov úspešne vyhýbam, teraz som pochybila.. :) Preto som bola na začiatku presvedčená, že toto nie je nič pre mňa. Nuž, mýlila som sa, pretože bolo..
Páčilo sa mi, že aj keď je o anjeloch, bola o obyčajných veciach. Teda z väčšej časti. Škola, problémy s kamoškami, neistota pri chalanoch (ak sa vám zdá čudné, že mi to tam sadlo, nebojte, nižšie sa k tomu dostanem :) ).. také obyčajné tínedžerské problémiky, ktoré boli ochutené anjelskou tématikou. :)

Clara mi ako hrdinka úplne sadla. :)
Ako inak, ani v tejto knihe nechýba trojuholníček a to milostný - ako inak, že? :D -, ale nie je to také strašné. Po čase som si na to zvykla, o Christiana Prescotta som nejavila nijaký, povšimnutiahodný záujem. Skôr o Tuckera Averyho, ktorý je príkladom dokonalého hrdinu. ^.^ Milý, džentlmen, no proste stráášne zlatý! :D Ktorá baba by s ním nechcela chodiť? Clara tam určite nepatrí a tvoria spolu pekný párik. Tie zážitky čo spolu majú sa príjemne čítali a, priznám sa, občas (ale fakt len občas) som si namiesto Clary predstavovala seba.. :D


Nadpozemskú odporúčam, ale berte ju ako oddychovku - ja som ju tak brala - ,  v druhej tretine čakajte trochu romantiku a v poslednej tretine je aj trošku napätia.. :)


Nebudem tu polemizovať o pokračovaní - aj keď je to moja obľúbené činnosť - pretože každému, ktoré je vnorení do sveta kníh aspoň do štvrtinky je jasné a vie, že nedávno vyšla trojka - posledný diel trilógie. Jediné čo môžem spraviť, je dať sem ich obálky.. :D

Pekná, modrá dvojka a nedávno vyjdená ružovučká trojka. :)


P.S.: Dúfam, že vám toľké spoilery nevybili oči. :)

Bláznivých 17 (Barbasa Samsonová) - recenzia na rýchlo


Tento nezvyčajný príbeh veľkej lásky je skutočný a odohráva sa v súčasnosti. Prežíva ho typické moderné dievča - sedemnásťročná Barbara. Nerozumie sa z rodičmi a prejavom jej vzbury je chorobná nechuť do jedla - anorexia. Počas liečenia v sanatóriu sa neprístupná Barbara po prvý raz zaľúbi: stretne totiž svojho vysnívaného princa, ktorý pre ňu píše básne. To však ešte netuší, že jej úprimná láska "na život a na smrť" by naozaj mohla mať niečo spoločné so smrťou. No v prípade ochorenia na AIDS, ktoré jej milý pred ňou zatajil, to je krutá realita. (anotácia z knihy)


Ide o knihu, ktorú pred 19 rokmi napísalo dievča, ku ktorému nebol život nikdy príliš srdečný. Opisuje 2 roky jej života a s času na čas aj minulosť. Anotácia, ktorú som Vám sem dala je vlastne stručný opis deja a keď si ju prečítate viete presne čo čakať. Po prečítaní som bola unesená, aký všelijaký svet je. Ale s času na čas je dobré prečítať si takúto, alebo jej podobnú knihu. :)

Barbara Samsonová
O autorke som pátrala hneď po dočítaní. Jednak ma zaujímalo, či ešte žije, predsa má AIDS a prešlo skoro dvadsať rokov od toho čo ju napísala.. (pri nakazení vírusom HIV sa dá umrieť aj na obyčajný zápal pľúc..)
Dozvedela som sa len toľko - napísala túto knihu a potom prednášala pre tínedžerov o tom aké je to nebezpečné a nebol tam dátum úmrtia, iba narodenia, čiže som vydedukovala, že ešte žije. :) Bola som rada, hoci to možno príde tak, že to píšem bez citov.

Inak, myslím si, že je celkom pekná. :)

Moje úlovky :)

Áno, otvorene si priznávam, že som hrozná blogerka, pretože k tomu aby som sem niečo napísala sa dokopávam veľmi, veľmi dlho.. :( Ale keď som už tu, nebudeme si kaziť radosť predsa. :D Prišla som sa sem trochu pochvastať tým čo som si kúpila v tých Piešťanoch - ako som Vám sľubila.. - a na druhý deň aj v Nitre. :)
Takže, dámiapáni, tu sú:



Dcéra dymu a kostí od Laini Taylorovej za neuveriteľných 2,99€, čo je v porovnaní s pôvodnou cenou - 11,90€ - celkom dobrý úlovok. :) Si myslím.. :D

Taktiež som si v tom istom kníhkupectve, za tú istú cenu uchmatla Dokonalý pár od Ally Condieovej. O tejto knihe som počula dosť, tak iba dúfam, že ma nesklame. :)






Uchmatla som si aj ŠPLNPP (dúfam, že sa nikto nenaštve na to, aká som lenivá a napísala som to v skratke...) za krásne 2€. :3

A ako poslednú (ale dúfam, že nie za tento mesiac) mám V tomto dome bývala Livi Owenová, o ktorej som tiež párkrát počula a preto dúfam, že ani ona ma nesklame. :) Mám ju taktiež za 2€.

pondelok 12. augusta 2013

Kúsok z mojich prázdniniek.. :)

Nie, neuložila som sa na zimný spánok, skôr na letný čilauting. :) Dneska som sa vrátila z krásneho, teplého a slnečného Chorvátska. A samozrejme, si ani neodpustím fotku fakt krásneho Jadranského mora! 

Za tú dobu čo som dočítala a napísala recenziu na Iskrivú, som si prečítala ďalšie dve superknihy, na ktoré by som sem chcela dať aj recenzie, takže držte palce nech to vyjde. :) Akurát čítam Kruh, čiže aj na ten bude potom recenzia a zajtra sa chystám prepadnúť kníhkupectvá, a vykúpiť všetky knihy, ktoré budú v akcií, čiže ak máte podobné úmysly tak v Piešťanoch je to nezmysel, lebo nedostanete nič. :D :P Možno akurát tie horšie. tie, s ktorými nebudem  celkom spokojná/stotožnená. :D

A tiež by som sa chcela s vami podeliť o moju radosť z blížiaceho sa termínu vydania Som Zlomenej. :3 Som Roztrieštená bola, ako som Vám už spomínala TUveľmi fajn a - ako som Vám už spomínala o cca dva riadky vyššie - sa strááášne teším na Zlomenú. :3 Enjoy summer!